Đilas u Stejt departmentu istakao neophodnost usklađivanja spoljne politike s EU

Vesti 27. sep 202217:35 196 komentara
Djilas i saradnici sa Eskobarom u Vasingtonu
SSP

U okviru višednevne posete Sjedinjenim Američkim Državama, delegacija Stranke slobode i pravde (SSP) u kojoj su Dragan Đilas, Borko Stefanović i Marinika Tepić imala je danas, u Stejt departmentu u Vašingtonu, sastanak sa pomoćnicom državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Karen Donfrid i specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom, saopšteno je iz SSP-a.

Predsednik SSP-a Dragan Đilas je sagovornicima preneo stav o neophodnosti usklađivanja spoljne politike Srbije sa politikom EU uz ocenu da je ponašanje Evrope prema Srbiji bilo pogrešno, kao što su pogrešne pretnje zamrzavanjem procesa evropskih integracija koje se čuju iz Brisela, jer to neće doprineti rastu podrške EU u Srbiji, niti boljem životu za naše građane, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VESTI:

„Za budućnost Srbije, politički i ekonomski odnosi sa Sjedinjenim Državama su od prioritetnog značaja, iako se ne slažemo uvek i po svim pitanjima. Ali, ja nemam nikakvu dilemu da Srbija istorijski, ekonomski i bezbednosno pripada Evropi i demokratskom svetu. Mi smo svesni da je ovo trenutak u kome moramo da se opredelimo i zato Srbija ne sme da napravi grešku kojom će samu sebe da marginalizuje i isključi iz tokova savremene civilizacije“, naglasio je Đilas.

„Evropska unija je naš najveći trgovinski partner, ekonomski razvoj Srbije uslovljen je činjenicom da najviše direktnih investicija dolazi sa Zapada, a odgovorna spoljna politika kojoj je interes Srbije na prvom mestu mora se zasnivati na ovim činjenicama“, poručio je lider SSP-a.

U sklopu razgovora zamenik predsednika SSP Borko Stefanović je informisao američke zvaničnike da će, kao predsednik Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove, odmah nakon formiranja vlade staviti na dnevni red Odbora izjašnjavanje o usklađivanju spoljne politike sa EU i dodao da su „mir, odricanje od upotrebe sile, poštovanje međunarodnog prava i dijalog o svim otvorenim pitanjima postulati na kojima počiva politika SSP“ .

Potpredsednica SSP Marinika Tepić govorila je o kršenju ljudskih prava, slobodi medija, ali i kriminalu i korupciji i predstavila predlog Stranke slobode i pravde o formiranju regionalnog centra za borbu protiv organizovanog kriminala u Beogradu koji je neophodan, jer kako je istakla „kriminal ne priznaje nacionalne granice, pa efikasna borba protiv njega zahteva regionalni pristup i saradnju“ .

Delegacija Stranke slobode i pravde nastavlja posetu Sjedinjenim Američkim Državama sastancima u Savetu za nacionalnu bezbednost, Senatu i Kongresu, navodi se u saopštenju SSP-a.