Đokić: Nisam bio kandidat vlasti, uloga Saveta nije da potvrđuje odluke Senata

Vesti 27. maj 202109:38 7 komentara
Nemanja Jovanović/Nova.rs

Novi rektor Univerziteta u Beogradu (BU) Vladan Đokić izjavio je da nije bio kandidat vlasti na izborima za to mesto, niti je pravio bilo kakve separatne dogovore sa bivšim ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem.

„Moja kandidatura je bila javna, kao i program koji sam predložio sa svojim timom. Svako je mogao da se opredeljuje na osnovu nekog ranijeg iskustva ili na osnovu dosta temeljnog plana koji sam kandidovao, a ne na temelju zakulisnih igara. Tako otvoreno ćemo raditi i u narednom periodu“, rekao je Đokić za Večernje novosti.

POVEZANE VESTI:

Kako je naveo, nikada nije bio član nijedne stranke, pa ni stranke koja je trenutno na vlasti.

Govoreći o glasanju za rektora, on je rekao da „uloga Saveta nije da potvrđuje ili ne potvrđuje odluke Senata“, na konstataciju da je na glasanju Senata BU dobio 17 glasova a Ivanka Popović 27 ali da se odnos premenio na glasanju u Savetu, kao i da je Popović izjavila da se to nije nikad nije dogodilo – da Savet ne potvrdi odluku Senata, te se može sumnjati da je politika presudila.

„Kada uđete u neku utakmicu onda postupate po pravilima koja su prethodno propisan. A pravila su jasna, Senat predlaže kandidate, a Savet ih bira. Znači uloga Saveta nije da potvrđuje ili ne potvrđuje odluke Senata, već da bira rektore“, rekao je Đokić.

Kako je ocenio, „članovi Senata nisu političari, već predstavnici akademske zajednice: fakulteta, instituta, studenata i predstavnici Vlade, od kojih su velika većina univerzitetski profesori i članovi SANU“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare