Đorđević: Skupština se bavi veličanjem ega Vučića, ne odbranom interesa građana

Vesti 23. jun 202109:29 > 09:43 14 komentara

Novinar BIRN-a Aleksandar Đorđević ocenio je u Novom danu da je jučeranja sednica Skupštine Srbije podsetila na "predstavu", ali je istakao da je ona "naša realnost", kao i da je "neminovna i neodvojiva od kosovske realnosti". On je napomenuo da se "Narodna skupština bavi uzdizanjem i veličanjem ega Aleksandra Vučića, a ne odbranom interesa građana Srbije".

„Cela ta slika i način na koji mi u Srbiji gajimo demokratske vrednosti se najslikovitije vidi u tom gromoglasnom aplauzu pre nego što je govor održan. Više je izgledalo kao sednica stranke, nego sednica Narodne skupštine. Poslanici nemaju dovoljno dostojanstva da svoj posao rade kako treba, i ja mislim da većina njih i ne zna šta je njihov posao. Njihov posao je nadzor nad izvršnom vlašću, i oni bi trebalo da budu kontrolni  mehanizam vlasti , a ne pobornici, puki posmatrači ili publika“, upozorio je Đorđević.

Povezane vesti

Prema njegovim mišljenju, Vučić u jučerašnjem govoru u Skupštini Srbije nije rekao ništa konkretno.

„Ta simbolična slika, gde predsednik Vučić sedi, a gde je iza njega predsednik parlamenta Ivica Dačić mi ne uliva spokoj, jer su to dve ključne figure devedesetih godina koje su najviše doiprinele tome da se nalazimo u ovoj situaciji. Vučić i Dačić ne samo da su bili predstavnici te vlasti, već su bili glavni akteri i glavni zastupnici politike koja je doprinela tome da budemo bombardovani, i da se sada grčevito borimo za opstanak Kosova u okviru granica Srbije“, kazao je Đorđević.

To što su Vučić i Dačić predsednici Srbije i parlamenta naziva „tragičnom ironijom“, i naglašava da „ne gaji optimizam, dok su njih dvojica tu“.

„S druge strane, ne bih voleo da sam u njihovoj koži. Situacija sa Kosovom iz naše perspektive je jako teška, a albanska strana se oseća poprilično samopouzdano. Oni se i ponašaju tako da šta god uradili, ili koja god nova okolnost se desila, ide njima u korist. Zadnjih 30 godina šta god da se dešavalo išlo je nama na štetu. A tu štetu je uveliko uvećala politika Aleksandra Vučića“, istakao je novinar BIRN-a.

Ocenio je da su svi politički procesi koji su se dešavali od trenutka dolaska SNS na vlast su „mnogo više išli u prilog onome što bi u nekoj perspektivi moglo da se smatra nezavisnosti Kosova, nego što se dešavalo pre toga“.

„Suština je što građane niko ne pita“

„Jedan veliki problem i otežavajuća okolnost za Srbiju kao zemlju je što se stvara utisak da sve zavisi od volje samo jednog čoveka. Sve zavisi od onoga što će on uraditi ili u kom pravcu će on odlučiti i preseći. Mislim da je to jako opasno po interese biklo koje zemlje, pa i Srbije da jedno tako važno pitanje zavisi od volje jednog čoveka. Nažalost, zadnjih 10 godina, koliko su oni na vlasti, sva naša politika i sva stremljenja su išla u pravcu da se sužava manevarski prostor i da se svodi na njega. Ja mislim da je i on toga svestan i da ni njemu nije drago. Ali, sam sebe je doveo u tu situaciju, kao i sve nas“, ocenjuje gost N1.

Govoreći o uticaju opozicije na donošenje ključnih odluka vezanih za Kosovo, Đorđević ukazuje da Vučić “ nema sa kim da razgovara, jer je ukinuo  javni dijalog u svim sferama društva“, i naglašava da je „najopasnije to što je ukinuo javni dijalog u Skupštini Srbije“.

„Suština je što građane niko ne pita. Građani, ili neko u njihovo ime, bi svoje interese trebali da brane svoje interese u Narodnoj skupštini, a mi smo juče videli da se Narodna skupština bavi uzdizanjem i veličanjem ega Aleksandra Vučića, a ne odbranom interesa građana Srbije. I to je ključni problem. Naš glavni adut u bilo kakvoj politici bi bilo građenje i jačanje demokratskih institucija, a mi radimo sve suprotno od toga. To je naša najveća mana u pregovaračkim postupcima“, ocenio je naš sagovornik.

Komentarišući pregovore između vlasti i opozcije, on napominje da je „svaki dijalog čisto fingiranje realnosti i čista manipulacija“.

„Boško Obradović verovatno sam zna zašto je pristao na taj razgovor, do juče je bio najveći pobornik bojkota“, podsetio je Đorđević.