Đorđević: Vlast sve samo ne patriotska, ukidanje slobode govora jedna od odlika

Vesti 07. nov 202110:04 > 10:152 komentara
Aleksandar Đorđević
Izvor: N1

Novinar BIRN-a Aleksandar Đorđević izjavio je u Novom danu da je ova vlast "sve samo ne patriotska". Govoreći o pretnjama novinarki Danasa Snežani Čongradin, rekao je da je, osim korupcije, "ukidanje slobode govora odlika vladavine SNS". "Kada proterate javnu debatu i civilizovan govor sa nacionalnih frekvencija, kada proterate javnu debatu i raspravu iz Skupštine, sledeći korak je hajka na neistomišljenike i agresija uperena na neistomišljenike", kaže on.

Pismo kongresmena predsedniku SAD Džou Bajdenu u kome traže sankcije ga, kaže, nije iznenadilo.

„To nije prvi put. Mislim da Bajdenova administracija mnogo dobro zna i sama šta se dešava u Srbiji, bez pisma kongresmena“, kaže on.

Povezane vesti

Podsetio je na slično pismo koje je stiglo 2015. godine i aferu sa vetroparkovima.

„Ishod cele te afere iz 2015. je da je direktorka te kompanije završila na mestu ministarke, a sada joj teče drugi mandat na čelu Vlade, govorim o Ani Brnabić“, kaže on.

Dodaje da misli da su predstavnici vlasti svesni da to pismo ima neku svoju pozadinu i da gledaju „kako da iskalkulišu da najbolje prođu“.

Govoreći o pretnjama novinarki Danasa Snežani Čongradin, rekao je da je, osim korupcije, „ukidanje slobode govora odlika vladavine SNS“.

„Kada proterate javnu debatu i civilizovan govor sa nacionalnih frekvencija, kada proterate javnu debatu i raspravu iz Skupštine, sledeći korak je hajka na neistomišljenike i agresija uperena na neistomišljenike“, kaže on.

Osvrnuo se i na zabranu krečenja murala posvećenom Ratku Mladiću.

„Mi sada na vlasti imamo ljude koji su bili na vlasti ’95, kada se desio zločin u Srebrenici. Aleksandar Vučić je prelepljivao Bulevar Zorana Đinđića Bulevarom Ratka Mladića, rekao da je Skupština sigurna kuća Ratka Mladića. Ja pretpostavljam da on i sada isto misli, samo ne može da kaže javno. Njegova politika nije donela dobro ni devedesetih godina, neće ni ovih godina, ni nama ni našim komšijama“, rekao je, dodavši da je ova vlast „sve, samo ne patriotska“.

Prema njegovim rečima, „ako smo ukinuli javnu raspravu u medijima i skupštini, sledeći korak da bi se apsolutno ukinio svaki javni interes jeste privatizacija naučnih instituta“.

„Privatizacija struke. Institut Jaroslav Černi je upozoravao i u slučaju Rio Tinta, upozoravao je da se metro ne završi u Makišu zbog vodoizvorišta… Ako živimo u ukradenoj državi, pitanje je šta zdrav razum i struka može da uradi“, kaže.

Komentari

Vaš komentar