Đorđević za „paprene“ prenose Premijer lige optužuje SBB, iz SK kažu – obmana

Vesti 11. jan 202219:45 > 21:37 61 komentara

Direktor Pošta Srbije Zoran Đorđević potvrdio je u autorskom tekstu za tabloid Informer da je Telekom za šest sezona prenosa engleske Premijer lige platio 600 miliona evra. On tvrdi da su za tako visoku cenu krivi, kako kaže, SBB i Dragan Šolak. Iz Sport kluba odgovaraju da se javnost po ko zna koji put obmanjuje i ponavljaju da je njihova ponuda po sezoni iznosila 35 miliona evra. Ekonomisti prognoziraju da će tako preplaćenu investiciju Telekom teško uspeti da isplati.

Povezane vesti

Šest meseci po obavljenom poslu, član predsedništva SNS i direktor Pošte iznenada odlučio da preko tabloida poruči javnosti da je važno znati zašto je Telekom Premijer ligu platio 600 miliona evra. Đorđević zaključio da je to, ipak, enormno visoka cena za tržište kao što je Balkan, ali i da se zna ko je za to kriv.

„Pravi razlog za tako visoku cenu, o čemu Šolakovi mediji ćute, jeste što je ona izlicitirana posle nekoliko krugova nadmetanja, i to upravo sa Šolakovom firmom SBB, koja je bila spremna da u drugom krugu za ta prava plati nešto malo manje od 600 miliona. On je digao cenu nadajući se da će Telekom odustati“, naveo je Đorđević.

Junajted grupa je još prošlog jula objasnila da je njena ponuda za prava prenosa engleskog fudbala iznosila 35 miliona evra po sezoni i da je i ta cifra, kako je tada saopšteno, prevelika, nerealna i uslovljena nelegalnom konkurencijom državnog i privatnog kapitala, kakva je u Evropskoj uniji zabranjena.

„Navodi direktora Pošte Srbije Zorana Đorđevića da smo ponudili ‘nešto manje od 600 miliona’ apsolutno ne odgovaraju istini. Kada je letos predsednik Srbije Aleksandar Vučić izneo slične tvrdnje pozvali smo ga da ih potkrepi dokazima, što se nije dogodilo. Sada se u javnost preko direktora javnih preduzeća ponovo iznose neistinite informacije i javnost se obmanjuje po ko zna koji put. Možda direktor Pošte Srbije ima odgovor i na pitanje kako će preplaćeni prenosi, i to ne samo engleskog fudbala, biti komercijalno isplativi?“, kaže direktor Sport kluba Nemanja Simeunović.

Telekom je za prava prenosa Premijer lige dao nekoliko puta više novca od cifre koju će po sezoni plaćati najrazvijenije zemlje. Ekonomisti zaključuju da je državna kompanija ušla u preplaćenu investiciju koja će se loše odraziti na njeno poslovanje.

„Prosto nekom ekonomskom računicom koju smo i do sada imali a koja ukazuje da će telekom jako teško da isplati tu investiciju kolika god ona bila, a u uslovima kada telekom postaje veoma zadužena kompanija postavlja se pitanje da li je takva investicija bila opravdana, s obzirom da smo u prošlosti več imali neke druge investicije odnosno pokazalo se da je nešto preplaćeno“, kaže ekonomista Goran Radosavljević.

O takvom, netransparentnom, poslovanju Telekoma pisala je u svom izveštaju i nekadašnja članica Saveta za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić. Iako je još krajem leta 2020. godine najavio da će se o tome izjasniti, Savet za borbu protiv korupcije i dalje ćuti. Ni danas nismo dobili odgovor na pitanje kada će i hoće li uopšte poslovanje Telekoma biti na njihovom dnevnom redu.