Đukanović: Susret Vučića i Kurtija u Briselu će biti pokušaj obnove dijaloga

Vesti 19. jul 202108:42 > 09:02 1 komentar
N1

Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na visokopolitičkom nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija, uz posredovanje Evropske unije, zakazana je za danas u Briselu.

Kako je najavljeno iz Vučićevog kabineta, tokom boravka u Briselu on će imati i odvojen susret sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom i specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Povezane vesti

Predsednik Centra za spoljnu politiku i profesor na Fakultetu političkih nauka Dragan Đukanović rekao je za RTS da će susret u Briselu doneti na neki način pokušaj obnavljanja dijaloga, koji je u jednoj dužoj vremenskoj krizi bez jasne vizije kako će se u perspektivi razvijati.

„Sada je pokušaj da se pred letnju pauzu koja je karakteristična za ovaj period godine i samu briselsku administraciju napravi sastanak, koji će na neki način da utvrdi prioritete kada je u pitanju nastavak dijaloga, pre svega implementacija onoga što je do sada potpisano, tekovina desetogodišnjeg procesa dijaloga Beograda i Prištine s jedne strane i da se na neki način da vremenski i tematski okvir nastavka dijaloga. Očekujem da će to biti suština sastanka“, istakao je Đukanović.

Govoreći o tome šta će se naći na stolu, Đukanović kaže da je tema nestalih duže vreme aktuelna i kako kaže, tu nema neke značajnije mogućnosti da dođe do rasvetljavanja sudbine brojnih nestalih na Kosovu, tokom sukoba 1998. i 1999. godine.

„Ono što mislim da je nešto na čemu će Beograd da se fokusira je implementacija Briselskog sporazuma iz 2013. godine, odnosno formiranje ZSO, što je obaveza koju je Priština preuzela sporazumom i koju nije implementirala, iako je pokušavala na sve načine da i proceduralno ospori ovu svoju obavezu“, podvukao je Đukanović.

„Ne vidim mogućnost da će se to desiti i nakon ovog sastanka, očekujem da će zvaničnici EU govoriti o nužnosti da se formira ZSO, kao pokušaj očuvanja kolektivnih prava Srba na Kosovu i Metohiji“, rekao je Đukanović.

On podseća da od 2010. godine, zapravo 2012. se više govori o sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu, koji bi trebalo da bude kruna kompromisa između Beograda i Prištine, ali smo „prilično udaljeni od tog sporazuma“.

Ocenjuje i da postoji stagniranje u dijalogu, jer se suštinski ništa faktički ne dešava i da mnogo zavisi od stava SAD i načina na koji će se involvirati u ovaj proces.

Janjić očekuje dogovor o traganju za nestalim licima

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je da očekuje da će u nastavku pregovora Beograda i Prištine u Briselu biti nekog dogovora o traganju za nestalim licima sa obe strane.

Janjić je za televiziju Prva izjavio da se to „vidi malo iz pripreme“ sastanaka, kao i da očekuje da će nakon današnjeg sastanka „biti otvaranja novih grobnica“ u centralnoj Srbiji i na Kosovu.

N1 (arhiva)

On je rekao da očekuje da bude postignut „mali korak“ o početku rada Zajednice srpskih opština, jer je do sada „Kosovo sopstvene greske prebacivalo na Srbiju“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare