Đukić (Suza): Bez napretka u procesu ekshumacije nestalih u „Oluji“

Vesti 04. avg 202212:35 > 13:18 0 komentara

Predsednica Udruženja porodica nestalih i prognanih lica "Suza" Dragana Đukić izavila je da ni posle 27 godina od hrvatske akcije "Oluje" nema pomaka u procesu ekshumacije kao ni u ostvarivanju drugih prava krajiških Srba.

Ona je na konferenciji za novinare rekla je proces ekshumacije u Hrvatskoj u zastoju, te navela da su rezulati dosta poražavajući.

Đukić je rekla i da su u regionu, i 27. godina posle Oluje različiti pogledi na tadašnja dešavanja i ocenila da to znatno utiče na suočavanje sa prošlošču kao i rešavanju sudbine nestalih.

„U Hrvatskoj se slavi takozvana pobeda povodom proterivanja 250.000 Srba, a u Srbiji se tuguje „, rekla je ona

Navela je proces ekshumcije i identifikacije posmrtnih ostataka u Hrvatskoj od samog početka bio nezadovoljavajući i da sada ima sve manje identifikovanih.

Prema njenim rečima, porodice nestaih su učinile sve što je trebalo i što je bilo do njih, kao i sve što su mogle.

„Za nove ekshumacije ne ostaje nam ništa drugo osim nade“, rekla je ona.

Rekla je i da je Hrvatska jedina država u regionu koja ima registrovana grobna mesta i da se u tamnošnjim institutima nalaze posmrtni ostaci oko 900 tela.

Naglasila je značaj ubrzanje potrage i identifikacije nestalih, te ukazala i da je „samo ćutanje o zločinu isto kao i da se sam zločin nije dogodio“.

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović je rekao da je poslednji sastanak nadležnih iz Srbije i Hrvatske za ta pitanja održan krajem 2020. u Beogradu i da od tada Hrvatska ne zakuzuje novi sastanak.

„Hrvatska od tada ne zakazuje sastanke, ne preduzima nikakve aktivnosti i od (godišnice) prošle Oluje do ove Oluje identifikovano je pet posmrtnih ostataka“, rekao je on.

Kazao je da u Hrvatskoj postoji poznatih 36 grobnih mesta kao i da se u hrvatskim institutima nalaze 954 tela, ili delovi telova koji nisu identifikovani.

Prema njegovim rečima, postoji i oko 600 osoba koje se vode kao nestale, ali o njima ne postoji nikakav podatak.

Naglasio je spremnost zvaničnog Begrada da, kao i do sada, aktivno učestvuje u reševanju svih tih pitanja.

Govorili su i predstavnci porodica nestalih kao i pukovnik u penziji Kosta Novaković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!