Đurđević: Vlast odbila zahtev da lideri stranaka ne budu nosioci lokalnih lista

Vesti 24. avg 202115:12 > 15:15 13 komentara
Milica Zavetnica
N1

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je da se "daleko odmaklo" u dijalogu koji predstavnici vlasti vode sa delom opozicije bez učešća stranaca, kao i da će u narednih nedelju dana biti pripremljen tekst "oko čega su svi saglasni". Predsednica stranke "Zavetnici" Milica Đurđević Stamenkovski, koja učestvuje u tom dijalogu, kaže da nemaju još uvek apsolutno saglasje i da ne bi bila, kako kaže, tako komotna, jer još moraju da vide šta će predstavnici vlasti napisati, odgovoriti i da li će izaći u susret određenim zahtevima tog dela opozicije. Dodala je da je, na primer, odbijen njihov zahtev da nosioci lista na lokalnim izborima ne budu lideri stranaka. Navela je da je Vučiću rekla da džaba ako obeća regulative, kad je stanje na terenu problem i kad njenom "odborniku iz Loznice prete šerifi iz SNS da će ostati bez posla ako ne glasa za Rio Tinto".

„Iskrena da budem pojedini od zahteva koje smo mi kao stranka izneli već su odbijeni… Recimo, mi smo tražili da nosioci izbornih lista za lokalne izbore ne mogu da budu lideri stranaka –  dakle ne mogu biti lica koja se ne vode na teritoriji te opštine, što znači da Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Milica Đurđević ili Saša Radulović ne mogu biti nosioci izbornih lista recimo u Mionici ili u Aranđelovcu. Na taj način se stvara jedna pozitivna selekcija, ne zaklanjaju se određeni sporni pojedinci iza stranačkih lidera i ne događa se, na primer, situacija da se predsednik odbora srpske stranke Zavetnici u Aranđelovcu dr Zoran Zečević bori sa Aleksandrom Vučićem, već da konkuriše ljudima koji su u toj sredini, pa će građani proceniti ko će ih predstavljati. Oni su taj zahtev kategorički izbori. Predsedniku Srbije je važno da bude u nazivu svih izbornih lista. Pretpostavljam da je to jedan od načina da anulira svoje sporne kadrove ili rezultate koji nisu baš zadovoljavajući“, ocenjuje Đurđevićeva.

Ona ističe da ukoliko se želi da se promeni politička slika, dugoročno, da je to jedan od važnih zahteva. Ali, dodaje, da to za njih nije bio presudno da dovede u pitanje učešće u međustranačkom dijalogu.

Govoreći o tome šta je taj deo opozicije zatražio tokom dijaloga, Đurđevićeva nabraja: „tražili smo uvid u birački spisak, određene stranke su tražile razdvajanje izbora, određene da budu u istom trenutku, da se inkorporiraju predstavnici opozicije u biračke odbore, da se vodi računa da sve liste dobijaju zapisnike, a ne samo četiri koje su imale rezultat, da postoji kontrolni mehanizam tokom brojanja glasova, da postoji drugačiji model za glasanje u dijaspori i tu ima sporova i međi nama – neki jesu sa elektronsko glasanje, neki smatraju da će tu biti prostora za zloupotrebe“.

Ključna stvar su mediji, kaže Đurđevićeva, dodajući da čekaju da vide „ponudu RTS“. Ja sam jedina tražila da i vi (N1) učestvujete na sastanku sa medijima, na kom insistiramo (opozicija) –  da budu pozvani svi mediji, uredništvo Novosti, Politike, RTS, RTV, i ja sam predložila da i N1 prisustvuje tom sastanku, da saslušamo i neku vašu ponudu za opozicione političke stranke, iako je opaska bila da niste registrovani u Srbiji, navela je.

„Rekla sam Vučiću, džaba regulative kad mom odborniku prete zbog Rio Tinta“

Najveći problem u Srbiji je, kako kaže, na terenu.

„Možemo da razgovaramo o izbornim zakonima i svemu na papiru, najveći problem je na terenu. Ja sam rekla i predsedniku Republike – džaba ćete sutra obećati da ćete ispoštovati regulativu, kada mom odborniku u Loznici prete da će izgubiti posao ako ne glasa za Rio Tinto. I taj čovek je glasao za Rio Tinto, jer su mu pretili lokalni šerifi iz SNS da će ostati bez posla i taj čovek je isključen iz Zavetnika, jer se oglušio o stranačku disciplinu. Stav stranke je da se ne glasa za Rio Tinto“, rekla je. Dodala je da razume tog čoveka, jer mu je neko došao na vrata i pretio da će ostati bez parčeta hleba, kojim hrani porodicu.

Na pitanje N1 šta je rekao predsednik, kaže da je „odgovor bio da on to nije znao“.

Đurđevićeva smatra da je ideja bojkota bila kastastrofalna, jer je dovela do toga da „oni imaju Glavni odbror u Skupštini Srbije, a ne da imamo Narodnu skupštinu“.

Upitana o nekim predizbornim grupisanjima, kaže da je jedini put patriotski blok i smatra da je to jedina alternativa SNS. Kaže da bi Zavetnici u takav blok sa takvim političkim snagama, poput Dveri, ali da ne postoji još nikakav dogovor o tome.

Ocenjuje da, ukoliko tokom dijalog,a naprave korak napred, svakako će biti bolje. Đurđevićeva navodi da je primetila, tokom dijaloga, da je atmosfera u opoziciji bila bolja. Podsećajući da su „oni (vlast) u prethodnom periodu učinili sve da opoziciju podele i stvore jazove“, da se međusobno optužuju i da snagu troše na to, ocenjuje da je sada situacija „bolja i relaksiranija među opozicijom“.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare