Đurić: Poverenje između Srbije i Amerike u porastu

Vesti 16. okt 202117:06 47 komentara
Marko Đurić
N1

Nisam primetio da postoji neka vrsta nepoverenja ili podozrenja zbog multivektorske politike Srbije, istakao je ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić, odgovarajući na pitanje da li bliska politička i vojno-tehnička saradnja sa Rusijom, Belorusijom i Kinom otežava bilateralne odnose sa Sjedinjenim Državama.

Poverenje između Srbije i Amerike je zaista u porastu. To je nešto čime mogu da budem zadovoljan kao ambasador. Vodimo dijalog sa predstavnicima najrazličitijih američkih institucija, sarađujemo na mnogim poljima, dodao je Đurić za Glas Amerike.

Njima je poznato, istakao je on, da je Srbija zemlja koja baštini samostalnu, nezavisnu i multivektorsku spoljnu politiku.

Đurić je naglasio da bez saradnje sa Vašingtonom teško da može biti rešenja za Kosovo i Metohiju, ali i za različita druga pitanja.

Mi nastojimo da unapredimo poverenje između naših strana, a ne bih potcenio ni saradnju u oblasti odbrane koja je u usponu. Dakle, naše vojske vežbaju zajedno, kazao je Đurić.

On je predočio i da niko ne treba da ima bilo kakve sumnje u vezi sa odnosom Srbije prema bilo kom zločinu, dodavši da zločine, zločince i žrtve ne deli po državljanstvu, ni nacionalnoj pripadnosti.

Ubistvo braće Bitići je stravičan zločin za koji mora da usledi zaslužena kazna, poručio je Đurić.

Koliko sam upoznat, Tužilaštvo za ratne zločine aktivno radi na tom slučaju. Prikuplja nove dokaze i siguran sam, nemam nikakve sumnje, da će moći da ih bude dovoljuno da se protiv konkretnih lica podignu optužnice i da neće biti zaštićenih, rekao je on.

Do tada se ne bih usudio da upirem prstom u bilo kog pojedinca. Nisam ni tužilac ni sudija. Mislim da bih napravio suštinsku, fundamentalnu grešku, istakao je Đurić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare