Đurović apeluje na vladu da produži privremenu zaštitu za izbeglice iz Ukrajine

Vesti 17. mar 202312:39 4 komentara
Reuters/Kacper Pempel (ilustracija)

Izvršni direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović apelovao je na Vladu Srbije da hitno produži privremenu zaštitu za izbeglice iz Ukrajine, jer i dalje postoje isti razlozi zbog kojih je odluka prvobitno usvojena.

U izjavi za Betu, Đurović je podsetio da postojeća odluka o privremenoj zaštiti ističe 19. marta.

Pročitajte još

„Izbegli se ne mogu vratiti u trajne i sigurne uslove života zbog aktuelne situacije koja preovladava u Ukrajini, a gde vlada rat i generalno i neselektivno nasilje opštih razmera. Bez produženja privremene zaštite, izbegli iz Ukrajine koji borave u Srbiji se nalaze u riziku da izgube boravak u zemlji, pravo na zdravstvenu zaštitu i druga prava koja su ostvarivali po osnovu prvobitne odluke Vlade o privremenoj zaštiti, koja ističe u ponedeljak“, naveo je on.

Đurović je dodao da je veliki problem mogućnost da izbegli izgube svoje eventualno stečene poslove u Srbiji, imajući u vidu da su im radne dozvole vezane za trajanje privremene zaštite i da i one takođe ističu.

„Da bi dobili nove radne dozvole i nastavili da obavaljaju tekuće poslove, potrebno je da im Kancelarija za azil izda nova rešenja o privremenoj zaštiti i tek sa istim da se pokrenu procedure za dobijanje radnih dozvola ili njihovo produženje. Čak i ako Vlada odmah donese odluku o produženju privremene zaštite, Kancelariji za azil će biti potrebno vreme da izradi pojedinačna rešenja za više od 1.200 lica kojima je do sada bila dodeljena privremena zaštita“, rekao je Đurović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare