Dmitrović: Demografski sunovrat ne samo u Srbiji – nego u celoj Evropi

Vesti 13. jun 202214:10 > 14:11 4 komentara
Mame, bebe, roditelji, kolica
N1

Razgradnja porodice dovodi do demografskog sunovrata i mi smo na žalost svedoci tog procesa ne samo u Srbiji nego u celoj Evropi, izjavio je ministar za brigu o porodici i demografiju Radomir Dmitrović.

Dmitrović je, na konferenciji za novinare koja je održana uoči nacionalnog skupa „Otvorimo širom vrata ulaze mama i tata“ u Palati Srbija, rekao da „nijedna država u Evropi nema stopu rodnosti 2,1, a to je prosta reprodukcija“.

„Mi kao narod većeg problema od demografije nemamo“, istakao je Dmitrović.

On je ukazao na značaj uvažavanja, poštovanja i maksimalnog ostvarivanja uslova za održanje porodice u Srbiji i za njeno postavljanje na mnogo značajniju poziciju.

„Šta god mi govorili i mislili o društvenim, o savremenim kretanjima u smislu demografije od porodice ne postoji ništa važnije, odnosno bez porodice na tom planu ne možemo ništa da uradimo“, rekao je Dmitrović.

Nacionalnim skupom „Otvorimo širom vrata ulaze mama i tata“, koji je organizovalo Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju Srbije, uz podršku UNICEF i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), počela je druga faza projekta „Podsticajno roditeljstvo kroz igru“.

Predsednica UO projekta „Podsticajno roditeljstvo” i specijalna savetnica predsednice Vlade Srbije Slavice Đukić Dejanović rekla je da je suština programa, koji se tiče podsticajnog roditeljstva, da institucije koje se bave pitanjima razvoja dece u prvih 1.000 dana i roditelji zajednički rade na istom zadatku.

„Cilj programa je da 60.000 dece i njihovih roditelja uđe u ove programe koji podrazumevaju učenje kroz igru, podsticanje kroz igru, posebno uz parametar da su naši roditelji prilično vešti kada je u pitanju podsticanje na motorne veštine male dece, ali kada je u pitanju podsticanje na emocionalni i socijalni razvoj dece, tu poprilično zaostajemo i to je jedan od naših zadataka“, rekla je ona.

Generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk rekao je da se kroz nacionalni skup „Otvorimo širom vrata ulaze mama i tata“ pokazuje da je razvoj deteta glavna razvojna politika Srbije i posebno centar razvojnih politika lokalnih samouprava.

Shutterstock

Prema njegovim rečima, u prethodnih više od godinu dana sa pet gradova i opština, a to su Bor, Vranje, Novi Sad, Kragujevac i Novi Pazar, sproveden je pilot projekat koji je pokazao da lokalne samouprave mogu dodatno da unaprede svoje usluge i mere koje sprovode u cilju poboljšanja položaja dece i ranog razvoja dece i poboljšanja položaja roditelja.

On je rekao da će danas sa 29 novih gradova i opština potpisati sporazum i da će sa njima raditi u naredne dve godine na unapređenju njihovih lokalnih politika u ovoj oblasti zasnovanih na iskustvima iz pet pilot gradova i opština.

Direktorka UNICEF u Srbiji Dejana Kostadinova rekla je da su ponosni na rezultate koji su do sada postignuti u pet pilot opština.

„Danas će nam se pridružuti 29 novih opština u ovim aktivnostima. Hiljadu domova zdravlja, predškolskih ustanova i pružaoca usluga socijalne zaštite širom zemlje dobiće podršku da uvedu inovativne prakse“, rekla je ona.

Kostadinova je dodala da će UNICEF podržati lokalne vlasti u stvaranju lokalnih politika kojima se promoviše razvoj deteta i dobrobit porodice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare