Dmitrović: Srbija u demografskom smislu u silaznoj putanji – brzo nestajemo

Vesti 17. nov 202116:48 > 17:5541 komentara
Izvor: MInistarstvo za brigu o porodici

Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović rekao je u Kragujevcu da je Srbija u demografskom smislu u silaznoj putanji koja je kao zaleđena staza, jer nestajemo velikom brzinom.

To je dobilo dodatano ubrzanje pojavom korone, pa smo 2019. imali 37.000 ljudi manje, a prošle godine čak 55.000, dok se procenjuje da će ove godine to biti 60.000, istakao je Dmitrović.

Povezane vesti

On je dodao da je sada prosečna starost 44 godine i da je svaki peti stanovnik stariji od 65 godina, a da žene rađaju prvi put u tridesetoj godini.

To je problem sa kojim se Evropa suočava već 20 godina i jedino rešenje je promena svesti, što je najteže, kazao je Dmitrović.

On je kazao i da podaci pokazuju da danas žene u Srbiji u proseku prvo dete rađaju sa 30 godina i da to znači da će zemlja za 30 godina „imati malo žena u reproduktivnom periodu“.

„Nastave li se sadašnji negativni trendovi, realna je pretpostavka da će 2050. godine u Srbiji živeti nešto više od četiri miliona stanovnika“, kazao je Dmitrović u Kragujevcu, a saopštilo je Ministarstvo.

Dmitrović je rekao da je uz sve mere populacione politike, za demografiju ključno pitanje promena svesti o važnosti očuvanja porodice i negovanju dece kao „najveće lične i društvene vrednosti“.

„Mi smo ove godine usvajanjem Zakona o finansijskoj podršci porodici već povećali novčana izdvajanja na nivou Republike, dok se o budućim merama, posebno onim koje zavise od opterećenja budžeta Republike, još razgovara“, dodao je on.

Dmitrović je  razgovarao sa gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem o merama lokalne demografske politike, a sastanku su prisustvovali gradska većnica za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Gordana Damnjanović, direktorka Predškolske ustanove Milka Simić i direktor Doma zdravlja Vasilije Antić.

Dašić je kazao da Srbija godišnje gubi grad veličine Loznice.

Ukoliko nastavimo ovim trendom, 2050. godine preći ćemo granicu iza koje nema povratka. U trenutku kada izgubimo populaciju više nije bitna ni zemlja, ni teritorija, ako tu nema ko da živi, istakao je Daišć.

Komentari

Vaš komentar