Dnevnik uvreda 2023: Šta su Vučić i SNS rekli o opoziciji koju zovu na dijalog

Vesti 01. jun 202306:30 15 komentara
Milan Nikić

Lešinari, hijene, govnari, bitange, protuve, hohštapleri, barabe, lopovi... samo su deo arsenala uvreda koje predstavnici režima, na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, poslednjih dana javno upućuju liderima opozicionih stranaka, istovremeno ih pozivajući na dijalog.

„Oni koje ne mogu da cenim su političari, koji će ući u anale besčašća jer su zloupoptrebili najveću tragediju našeg naroda. Ti političari ne zaslužuju nikakvo poštovanje, ti političari ne zaslužuju ni vaše zvižduke, ti političari zaslužuju samo prezir. Ja pozivam i te političare, o kojima mislim sve najgore, pozivam ih na razgovor, pozivam ih na dijalog, moja vrata su od sutra otvorena za svakog od njih“, poručio je 26. maja Vučić liderima opozicije, obraćajući se okupljenima na mitingu „Srbija nade“.

Povezane vesti:

Ljude kojima je „otvorio svoja vrata“ prethodno je nazvao „lešinarima“ i „hijenama“, što je naišlo na odličan prijem kod funkcionera Srpske napredne stranke.

„Nadam se da ćemo moći da skupimo tih 50.000 kako su ih oni skupili. Nećemo da vređamo nikoga, nećemo da tražimo ničije skidanje glave, nećemo da idemo da blokiramo njihove kuće, stranke, nećemo da maltretiramo narod blokadom Gazele. Ne pada nam na pamet. To može da bude velika gužva zbog ljudi… Inače, da maltretiramo ljude iz hira, mi to nećemo da radimo. U tome je razlika. Kod nas su svi dobrodošli. Mi izlazimo sa planom. Oni kažu da smo se prepali… Dobro, mnogo smo se uplašili. Pitaju što ne zakažemo spontano za dan, pa zato što nismo hijene i lešinari da koristimo nečiju tragediju da bismo pozvali ljude“, poručio je 10. maja predsednik Srbije.

„Prеko grobova stradalih pokušavaju da dođu do fotеljе“

Vučićevu terminologiju preuzeo je i član Prеdsеdništva SNS i šef poslaničkе grupе te stranke Milеnko Jovanov, koji je 14. maja izjavio da nakon masakra na Vračaru i pucnjave u Mladеnovcu „opozicija nastavlja da lešinari“.

„To jе nastavak njihovog lеšinarеnja i to jе najbolji mogući izraz za ono što opozicija radi. Oni lеšinarе bukvalno nad tragеdijama kojе su sе dеsilе“, poručio jе Jovanov.

Kako je istakao pred kamerama, postojе oni koji „prеko grobova stradalih pokušavaju da dođu do fotеljе“.

„Za njih su daske mrtvačkog sanduka daske koje život znače“, zaključio je Jovanov.

Printscreen/RTS

U količini i vrsti uvreda na račun opozicionih prvaka prednjači predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

„Da imate ideju kako politički da pobedite, ne biste morali da koristite najužasnije ljudske tragedije za političku borbu. Da opozicija određuje tajming da li je rano ili je kasno za posetu porodicama koje su izgubule svoju decu? Vi nemate nikakvu komunikaciju sa tim porodicama pa da znate šta oni misle o tome. Napravili ste političku kaljugu u kojoj se svi zajedno sada valjamo“, poručila je premijerka sa skupštinske govornice, optuživši pritom narodnu poslanicu i potpredsednicu Stranke slobode i pravde Mariniku Tepić da širi ksenofobiju i mržnju prema ljudima drugačije seksualne orijentacije.

N1

Brnabić nije propustila priliku da „prozove“ i poslanika i lidera Pokreta slobodnih građana Pavla Grbovića, koji je prethodno optužio SNS da otkazuje ekskurzije zbog mitinga „Srbija nade“ u Beogradu.

Ona je u Narodnoj skupštini upitala Grbovića zašto koristi mrtve ljude za politički obračun i istakla da to od njega nije očekivala.

Brnabić Aleksiću: „Govnaru jedan odvratni“

Vrhunac je bio na sednici Skupštine Srbije 19. maja, kada je Brnabić, reagujući na navode opozicionih poslanika o članici Radne grupe za mentalno zdravlje, nakon svog izlaganja rukom udarila u mikrofon, a pre nego što ga je isključila „počastila“ je predstavnike opozicije rečju „govnari“.

„Govnaru jedan odvratni“, škrgutala je zubima Brnabić.

Kada se nekoliko dana kasnije osvrnula na svoj „nastup“ u parlamentu, Brnabić se pravdala da je to rekla u afektu, ali je dodala da „ljudski misli to“.

„Bila vam je preterana moja reakcija. Da, upotrebila sam jednu reč, sklonila sam mikrofon. Da, ljudski mislim to. I ne prema svima, nego prema tom čoveku (poslaniku Narodne stranke Miroslavu Aleksiću) i rekla sam da više nikad neću reći ‘poštovani‘, jer nemam za njega nikakvog poštovanja. Nemam nikakav problem da snosim političku odgovornost“, objasnila je svoj postupak Brnabić.

Brnabić viče u Skupštini
Screenshot RTS2

Za blaćenje lidera pokreta Srbija centar Zdravka Ponoša „zadužena“ je narodna poslanica i visoka funkcionerka SNS Milica Nikolić.

„I kada od ljudske olupine koja je besramno uništila Vojsku naše zemlje, čujemo da govori o nekakvom navodnom poniženju vojske danas, onda je i vrapcima na grani jasno kako olupina besramno laže. Ima li većeg poniženja od onog koje je on priredio kada je smenio sve časne oficire, kada je rasformirao 63. padobransku i 72. specijalnu, kada je istopio naoružanje i sve što mu je došlo pod ruku“, napisala je u saopštenju Nikolić, nazivajući Ponoša „NATO bitangom“, „NATO protuvom“ i „stranom slugom“.

Kome je članica SNS poručila da je „kolubarski lopov“

Uvreda nisu pošteđeni ni predstavnici desne opozicije, pa se tako članica Predsedništva SNS Milica Nikolić ustremila se na lidera Dveri Boška Obradovića, kojeg je nazvala „antidržavnom bitangom“, „barabom“ i „kolubarskim lopovom“.

„Pravi lešinar, koji se svakom problemu Srba na KiM raduje, nalazeći tako temu na kojoj će kupiti jeftine političke poene. A stao je taj i ruku pod ruku sa onima koji su KiM na tacni predavali da zloupotrebljava mrtvu decu, opet političkog poena radi. Stao je i ruku pod ruku sa Milošem Francuzom kome zbog tolikog ‘patriotizma’ nikada nije palo na pamet da vrati francuski pasoš“, u istom stilu je funkcionerka SNS „potkačila“ i lidera Novog DSS-a Miloša Jovanovića.

Na meti funkcionera SNS našao se i kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović, a u uvredama na njegov račun posebno se istakao član Predsedništva Srpske napredne stranke Zoran Tomić.

„Kad se na muci vide junaci, vide se i kukavice, a mrziteljska opozicija nema premca u tome. Oni su najobičniji lešinari i hijene koji svaku, ali svaku tragediju našeg naroda moraju da iskoriste za obračun protiv Aleksandra Vučića. Oglasili su se lažni ekolozi iz stranke koji moraju zajedno na čelu sa svojim šabačkim admiralom Zelenovićem i osuli paljbu po Vučiću, ali i svom partneru Kurtiju“, naveo je Tomić u saopštenju.

N1

Funkcioner SNS poručio je da „narod nije ni lud ni glup da u njihove floskule, prazne priče i jeftine trikove poveruje i da dozvoli pakleni scenario kakav ti mrzitelji priželjkuju“.

„Narod odlično vidi ko se za njega bori, a posebno na KiM. Zato je taj narod dao apsolutnu podršku politici Aleksandra Vučića i podržao ga na skupu u Beogradu, a ne lešinare i hijene iz opozicije. Taj goloruk narod od borbe koju Aleksandar Vučić svakodnevno vodi na međunarodnoj sceni za KiM i za Srbiju vidi rezultate, vidi svoj opstanak na KiM već deset godina unazad, a od mornarice i jagoda koje admiral iz Šapca obećava, ne vide ništa. Zato će Aleksandar Vučić za taj narod biti Aca Srbin, a oni obične hijene i hohštapleri“, uveren je Tomić.

Korak dalje otišla je članica Predsedništva SNS Sandra Božić, koja je 31. maja Zelenovića nazvala „lopužom i kriminalcem“.

„Licemerno je da Zelenović govori o prevenciji nasilja, a koliko juče je sa testerom upadao na RTS i bio generator nasilja i gospodar života i smrti u Šapcu“, navela je Božić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare