Docent sa Hemijskog fakulteta: Uzrok eksplozije u Čačku verovatno ljudski faktor

Vesti 20. jun 202110:57 11 komentara

Docent sa Hemijskog fakulteta Dušan Veljković kaže povodom nove eksplozije u fabrici "Sloboda" u Čačku da istorija pokazuje da "takve ponovljene eksplozije uglavnom imaju veze jedna sa drugom, uglavnom su uzrokovane ljudskim faktorom - ili je u pitanju neodgovarajući rad sa eksplozivnim sredstvima ili neodgovarajuće skladištenje". Dodaje i da pečurka koja se nadvila posle eksplozije nad Čačkom ne ukazuje sama po sebi na hemijske opasnosti, već na jačinu eksplozije i na toplotu koja se oslobodila na licu mesta, kao i da ona sa sobom nosi prašinu i neeksplodirane komponente eksploziva, koje su hemijski opasne ako vazdušnim putem budu raznete po okolnim naseljima.

Povezane vesti

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je ranije danas za N1 da ova eksplozija nema nikakve veze sa onom od pre 17 dana. „Eksplozija se dogodila u magacinu baruta. Nema povezanih efekata, lanaca detonacija. Specijalizovane ekipe su na terenu i bave se uzrocima“, rekao je Todorović. Dodao je da fabrika ima oko dve hiljade zaposlenih, a u eksploziji su lakše povređena tri radnika koji su zaposleni u pirotehnici, i to od stakala koja su pukla od siline detonacije.

Na pitanje zašto je prilikom prethodnog incidenta bilo više eksplozija koje su danima odjekivale, Veljković pojašnjava da je prošli put došlo do eksplozije vojne municije, „pretpostavljam da nije bila sva odjednom skladištena, nego po partijama, pa je zato bio niz eksplozija“.

Podseća da je sada eksplodirao barut, za koji kaže da može sam od sebe da eksplodira, ako nije dobrog kvaliteta ili mu je istekao rok, ali ponavlja da je uglavnom u pitanju ljudski faktor i da ne bi rekao da je u ovom slučaju barut eksplodirao sam od sebe.

„Poznati su dobro eksplozivi koji se koriste u Srbiji i uslovi skladištenja, i zato je čudno ovo što se desilo“, navodi Veljković.

Upitan koliko je opasna pečurka dima koja se nadvila na Čačkom, kaže da je „pečurka uvek zastrašujuća, ali ona ne ukazuje na hemijske opasnosti, opasnosti po životnu sredinu, ona ukazuje na jačinu eksplozije i na toplotu koja se oslobodila na licu mesta, ona sa sobom nosi prašinu i neeksplodirane komponente eksploziva, i ako deo eksploziva nije eksplodirao onda on nosi hemijsku opasnost, ako je raznet vazdušnim putem po okolnim naseljima opasan je“.

Dodaje da se u trećini slučajeva nikad ne sazna zašto je došlo do eksplozije.

„Ako ima neposrednih svedoka oni prvi stradaju, ako nema, onda su materijalni dokazi uglavnom uništeni u eksploziji“, navodi Veljković i dodaje da ova eksplozija „jako podseća na eksploziju u vojnoj fabrici u Sibiru iz 2019. godine“, posle koje su ruske vlasti, bez navođenja detalja, saopštile da je uzrok bio ljudski faktor.