Dodik: Naša zemlja nije BiH, naša zemlja je Srbija

Vesti 15. sep 202120:44 23 komentara
Tanjug/Rade Prelić

Srpski član Predsedništva BiH Miroslav Dodik rekao je u Beogradu da je ponosan na to što su zajedno i Skupština Srbije i Skupština Republike Srpske usvojili zakon o zaštiti ćirilice.

„To je deo zajedničkih naših napora i našeg jedinstva“, rekao je Dodik na centralnoj svečanosti povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave i dodao da je to prvi u nizu zakona koje će usvojiti zajedno.

Povezane vesti

Rekao je da su Srbi iz Republike Srpske ponosni na to što se pod vođstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića gotovo svake godine proizvodi ovako moćna manifestacija srpskog jedinstva.

Dodik je poručio da ne voli da ih zovu Bosanci, naglasivši da su oni Srbi i da je on Srbin.

„Mi nismo Bosanci, mi smo Srbi, ja sam Srbin, pravoslavac, govorim srpski, pišem ćirilicom, moja krsna slava je Đurđevdan i ništa me ne identifikuje po ničemu sa tom rečju Bosanac, ni u zavičajnom, ni u karakternom smislu, zato bih sve vas zamolio samo kažite jednostavno da smo Srbi, jer to jesmo“, rekao je Dodik.

Rekao je da je Srpska pravoslavna crkva odigrala najznačajniju ulogu u očuvanju srpskog identiteta, čuvajući srpske svetinje, jezik, pismo i krsnu slavu kao najvažnije delove srpskog identiteta.

Dodik je rekao je da ne razume čime Srbi izazivaju ljutnju drugih, da se Srbi ponašaju „jednostavno normalno“.

„Samo želimo ono što je naše, mi ništa ne želimo tuđe, ne želimo druge da menjamo, ne želimo druge da asimiliramo, mi nismo onaj narod koji je živeo na tome, mada je osetio upravo mnogo štete od toga“, rekao je Dodik.

„Mi hoćemo da jasno kažemo da vodimo jedinstvenu politiku zaštite srpskog naroda“ rekao je Dodik i zahvalio još jednom predsedniku Vučiću i njegovom timu zbog strategije odbrane Srbije, prema kojoj je Srbija spremna da ima obavezu i da mora da štiti Srbe gde god oni bili.

On je rekao da Srbi iz RS doživljavaju Srbiju kao svoju otadžbinu.

„Mi imamo svoju republiku, ali naša otadžbina je Srbija, naša zemlja nije BiH, naša zemlja je Srbija. Uveren sam, Srbi koji su tako mnogo stradali u prošlom veku, da je ovaj vek vek našeg ujedinjenja i našeg jedinstva i počinjemo ovako“, rekao je Dodik.

On je naglasio da Srbi ne pozivaju na puške i topove, već na mir, saradnju i uvažavanje i da je Republika Srpska zemlja koju oni doživljavaju kao državu.

„Ovo su naše države i ne želimo nikome nikakvo zlo“, rekao je on i dodao da hoće jedinstvo u miru i sa drugima – i sa Bošnjacima i sa Hrvatima i sa svima drugima i da Srbi žele u miru da se razvijaju.

„Nemojte nam braniti da obeležavamo naše zajedničke praznike, nemojte nam dirati naše svetinje, nemojte nas stalno napadati“, rekao je Dodik.

„Oni koji su manji od nas nek slobodno žive ovde i u Republici Srpskoj, ali ne možete nam braniti da budemo Srbi“, rekao je Dodik.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare