Dojave o bombama, kriminal na ulicama – a policija pola godine bez direktora

Vesti 21. maj 202219:17 > 19:50 komentara

Srpska policija ima pune ruke posla sa otkrivanjem onih koji šalju lažne dojave o bombama, na ulicama grada ponovo se obračunavaju kriminalci, a funkcija direktora policije još uvek je upražnjena. Ni posle skoro pola godine nije izabran naslednik Vladimira Rebića, kom je u decembru 2021. godine istekao mandat.

Dojave o bombama prvi put – oglasio se ministar policije, dojave drugi put – oglasio se opet ministar, pa i predsednica Vlade. O ratu klanova na ulicama Beograda govori i ministar i predsednica Vlade i sam predsednik. Možda ne bi bilo čudno da smo čuli i direktora policije. Od njega ni traga ni glasa, ali zato što već punih pet meseci tu funkciju ne obavlja niko.
Komandant Policijske brigade Dragan Vasiljević trenutno obavlja dužnost direktora policije, s obzirom na to da je mandat prethodnog direktora Vladimira Rebića istekao u decembru 2021. godine.

„Ovo nije prvi put u Srbiji da se dešava da na ključnim pozicijama budu ljudi koji nisu u punom kapacitetu ili mesto dugo ostaje upražnjeno. To se dešavalo ranije u prošlosti sa mestom načelnika Uprave kriminalističke policije. Ovakvi trendovi nisu dobri za reformu policije i za samo upravljanje“, ocenio je politikolog Saša Đorđević, koji je godinama pratio reformu policije.

Pukovnica u penziji Slavica Radovanović, koja je više decenija radila u policiji, ne smatra da to što nemamo direktora policije toliko dugo ugrožava bezbednost građana, ali da je neophodno da on bude izabran.

„U ovakvim situacijama koje se dešavaju, direktor policije je osoba u koju građani imaju najviše poverenja i direktor policije je taj koji treba da daje izjave, treba da bude više prisutan u medijima i da apsolutno građanima pruža sve moguće informacije i podatke kako bi građani živeli spokojno, a i imali sliku pravog stanja. ne mislim da je to ministar“, kaže Radovanović.

Kada će se raspisati konkurs za direktora policije ne znamo, jer o tome se ne priča, iako je prošlo gotovo pola godine od isteka mandata Vladimira Rebića.

„U idealnim uslovima trebalo bi konkurs namestiti tako da postoji kontinuitet u upravljanju i u reformama. Ono što možemo da pretpostavimo je da će se to desiti nakon izbora nove Vlade, što ukazuje na to da neki spoljni politički faktori utiču na izbor profesionalnog sastava policije, što nije dobro“, dodaje Đorđević.

Funkcija direktora policije je važna jer on je na čelu najoperativnijih policijskih uprava. A prioritetni poslovi Direkcije su od organizovanog kriminala, suzbijanje trgovine narkoticima i korupcije, preko borbe protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i zloupotrebe novih tehnologija do otkrivanja trgovine ljudima i sprečavanja i suzbijanja nasilja u porodici.

„Direktor policije mora da bude jedna nestranačka, neopredeljena ličnost. Velika uloga i zadatak direktora policije je da zajedno sa svojim saradnicima analizira događaje, planira i sprovodi aktivnosti kako bi građani živeli spokojno“, naglašava Radovanović.

Ako se svi konci vuku iz jednog centra, ako se za sve pita ministar, a više nego često u ovom domenu i sam predsednik, da li je odnos snaga takav da nam direktor policije ni ne treba.

„Trenutno Srbiji je potreban direktor policije“, kaže Đorđević.

„Mislim da je suvišno govoriti u ovom momentu koliko je to važno da bude postavljen, koliko je važna njegova uloga i koliko prioritet treba da ima profesionalizam“, naglašava Slavica Radovanović.