Dojave o bombama ne jenjavaju, narednih dana proveravaće se i vrtići

Vesti 08. dec 202320:19 21 komentara

Uz škole i državne institucije, i vrtići će morati da budu kontra-diverziono pregledani zbog lažnih dojava o bombama. Roditelji dece koja idu u vrtiće dobili su obaveštenje da će zbog potencijalne opasnosti, narednih dana biti pretraživana i obdaništa. Roditelji traže sistemsko rešenje, a ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović kaže da je cilj počinilaca - izazivanje straha i nesigurnosti. A dojave su i danas dobile brojne osnovne i srednje škole.

Školski čas, kao i prethodnih dana, bio je prekinut zbog lažne dojave o bombi.

Povezane vesti

„Ova nenormalnost već traje da kažem previše. Imam dvoje u školi, ovo je već svaki dan, počne škola, oni izađu, budu napolju, onda dođe MUP, pregleda školu, vrate se. To je jedno psihološko igranje vrlo opasno“, kaže jedna majka Ana Mladenović.

Svaki put do sada pokazalo se da nije bilo opasno po bezbednost učenika, ali roditelji kažu – to je stresno i za njih i za decu.

„Pogotovo sada zimi, izađu u dvorište, pa ih vrate unutra, mi ne znamo da li je stvarno bomba ili nije svejedno roditeljima“, rekao je otac jednog đaka koji je želeo da ostane anoniman.

Pojačanim intenzitetom stižu dojave za osnovne i srednje škole, ali ovoga puta ne proveravaju se samo škole, već i vrtići.

„Zbog učestalih dojava o postavljenim bombama u javnim ustanovama, policajci u civilu će u narednom periodu u skladu sa svojim procedurama pregledati vrtiće Predškolskih ustanova u Beogradu“, navodi se u saopštenju.

MUP u saopštenju navodi da su preduzeli niz policijskih i tužilačkih radnji kako u Srbiji, tako i putem međunarodne pravne pomoći, prema stranim preduzećima.

„Saznanja i dokazi koji su tim prilikama razmenjeni, analizirani i utvrđeni su izuzetno tehnički složeni, ali su omogućili napredak u vođenju istrage, koji nije moguće saopštiti javnosti u ovom momentu, zbog interesa uspešnog vođenja postupka i lišenja slobode

Kontradiverzione provere, obavljene su u svakoj školi, učenici više škola tvrde da su one trajale tridesetak minuta. Ministarka prosvete kaže – nadležni poštuju sve procedure, ali konkretan plan za sistemsko suzbijanje višegodišnjeg problema ne nudi.

„Onaj ko je planirao da izazove nesigurnost, on to kontinuirano radi i nema sumnje da će naši organi unutrašnjih poslova da dođu do počinioca ovih gnusnih aktivnosti“, rekla je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Masovne dojave o bombama počele su tokom leta 2022, i povezivane su sa ratom u Ukrajini. Utihnule su posle nekoliko meseci, da bi se ponovo javile tokom ove jeseni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare