Dojave o bombama u svim školama u Nišu, policija dosad pregledala dve trećine

Vesti 20. maj 202208:54 > 14:11 2 komentara
N1/ilustracija

Dojave da su bombe podmetnute, sa istom sadržinom putem imejla, dobile su sve osnovne škole u Nišu, a u dve trećine njih je, do ovih trenutaka obavljen kontradiverzioni pregled, potvrđeno je za N1 u Školskoj upravi u Nišu.

Mnoge škole uspele su da normalizuju nastavu i tokom prepodnevne smene, neke od popodnevne, a vraćanje u uobičajeni režim nadležni očekuju od sutra ujutru, ukoliko ne bude novih dojava.

„Dogovor je da se ni u jednu školu deca ne vraćaju dok se ne obave sve kontradiverzione procedure. Mi smo, baš zbog mogućnosti da dođemo u ovu situaciju, imali sastanak sa niškom policijom i utvrđene su procedure koje su danas i ispoštovane“, rekao je za N1 Predrag Nešović, načelnik Školske uprave u Nišu.

Kako nezvanično saznajemo u jednoj od škola, dojave su stigle sa Yandex platforme, sa oznakom „Važno“ u naslovu, ispod čega je poruka koja počinje rečima da je na „teritoriji škole podmetnuto mnogo bombi“.

Osnovna škola Ratko Vukićević jedna je od prvih koja je u Nišu dobila obaveštenje o postavljenoj bombi, ali se ispostavilo da je lažno.

Kako je za N1 potvrdila direktorka Divna Stefanović, učenici do škole nisu ni stigli, a već su bili obavešteni da ne treba da dolaze.

„Ekipe MUP-a su relativno brzo došle, pregledana je škola, pa je regularna nastava otpočela već oko 9.30“, opisuje direkrorka OŠ Ratko Vukićević rekavši da su deca koja su se zatekla u zgradi bila evakuisana i sklonjena u obližnji park Čair.

U Nišu su do sada dojave o bombama stizale tržnom centru Delta Planet, Aerodromu, Gimnaziji Bora Stanković. U vezi s poslednjom, uhapšena su četiri maloletnika zbog lažne dojave.

Podsetimo, Ministarstvo prosvete je ranije saopštilo da su dojave o podmetnutoj elektronskoj napravi stigle na e-mail adrese više osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Takođe, portal 021.rs je preneo da je u više škola u Novom Sadu, kao i u celom Južnobačkom okrugu, jutros stigla dojava o bombi.

Komentari (2)

Vidi sve komentare