Dojče vele: Peticija Kapetana Dragana uz prećutnu podršku vlasti?

Vesti 18. okt 202111:07 > 11:07 19 komentara
N1

U Srbiji nije zabranjeno skupljati potpise za oslobađanje ubica, ali država ipak ima prostora da reaguje na akcije Dragana Vasiljkovića koji priziva oslobađanje Zvezdana Jovanovića, ubice Zorana Đinđića. Međutim, država ćuti, piše Dojče vele (DW).

Povezane vesti:

Pripadnici Fondacije „Kapetan Dragan“ koju je osnovao Dragan Vasiljković, osuđen u Hrvatskoj za ratne zločine, nesmetano će moći da nastave šta su naumili, jer ni po kojem osnovu krivično ne mogu da odgovaraju. Iako bi po Ustavu bilo osnova da im okupljanje bude zabranjeno, to do danas nije učinjeno, kako navodi Dojče vele.

„Moglo bi se postaviti pitanje da li su postojali uslovi za ograničavanje prava okupljanja saglasno članu 54 Ustava koji definiše da se sloboda okupljanja može ograničiti ako je to neophodno radi zaštite javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Republike Srbije“, kaže za DW beogradski advokat Mihailo Pavlović.

Dodaje da zbog samog prikupljanja potpisa za oslobađanje Zvezdana Jovanovića „teško da postoji osnov odgovornosti“.

Kada je u avgustu Fondacija „Kapetan Dragan“ počela ovu akciju, jedini predstavnik vlasti koji je reagovao je poslanik Srpske napredne stranke Dragan Šormaz. On za DW kaže da je odustao od krivične prijave – zato što je MUP pripadnicima Vasiljkovićeve organizacije dao dozvolu da postave štandove.

„Ako neće Demokratska stranka da reaguje, neću sigurno ja da krećem u građansku parnicu o svom trošku! Bez obzira, smatram da država ima prostor da to zabrani zbog uznemiravanja javnosti“, kaže Šormaz.

DS je u avgustu oštro reagovala kada je Fondacija „Kapetan Dragan“ dobila poslovne prostorije u Subotici uz objašnjenje Gradske uprave da su za to ispunjeni svi uslovi. Ipak, iz ove stranke ne odgovaraju na pitanje DW šta će biti njihovi naredni koraci u vezi sa spornom akcijom ove organizacije.

Najviši predstavnici vlasti u Srbiji od avgusta ni rečju nisu osudili ovu akciju, a Vlada Srbije ne odgovara na pitanje DW kakav je njen stav u vezi sa inicijativom Dragana Vasiljkovića.

Portparol ambasade SAD izjavio je prošle nedelje da je „teško razumeti zašto osuđeni ratni zločinac raspolaže javnim prostorom u kojem promoviše oslobađanje osuđenika za ubistvo prvog demokratski izabranog premijera Srbije“.

Dragan Vasiljković prisutan je u javnosti od dana kada se, u martu prošle godine, vratio u Srbiju, nakon što je posle odslužene zatvorske kazne proteran iz Hrvatske. Sud u toj zemlji utvrdio je da je kriv za mučenje, zlostavljanje i ubistva zarobljenika u Kninu i Glini 1991. godine.

Njegove izjave mnogi mediji u Srbiji prenose od reči do reči, bez podsećanja zašto je više od decenije proveo u zatvoru, a čest je gost i opskurnih kanala na Jutjubu, ali i gledanih televizija Happy i Pink, piše DW.

Iako je na njihovom čelu osuđenik za ratne zločine i mada veličaju ubicu premijera države, pripadnici organizacije „Kapeten Dragan“ ne samo da ne mogu krivično odgovarati, nego nema osnova ni da im se zabrani delovanje.

Advokat Mihailo Pavlović podseća da po članu 55 Ustava Srbije Ustavni sud može zabraniti „samo ono udruženje čije je delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajemčenih ljudskih ili manjinskih prava ili izazivanje rasne, nacionalne ili verske mržnje“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare