Dojčinović: Bojim se da istraga u slučaju Jovanjica neće stići do političara

Vesti 04. okt 202114:20 > 18:51 8 komentara

Urednik istraživačkog portala KRIK Stevan Dojčinović kaže povodom toga što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić branio Predraga Koluviju, vlasnika najveće farme marihuane u Evropi - Jovanjica, optuženog za proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga, da je to "pokušaj medijskog pranja čoveka optuženog za najozbiljniji kriminal", jer se radi o jednoj od najvećih zaplena droge u Srbiji - tone i po marihuane. "Tako nešto nikad nismo čuli ni od jednog predsednika na svetu", navodi Dojčinović, ali dodaje da ne misli da je to u ovom trenutku "toliko spasavanje Koluvije, već je to više kako da političari spasu sebe, da ne govore o njima". Boji se, međutim, da je povučena linija, i da istraga do političara neće stići.

Dojčinović u N1 Studio Live kaže da bez obzira što predsednik pokušava da relativizuje i umanji počinjeno krivično delo, radi se o jednom od najvećih slučajeva organizovanog kriminala kod nas i ističe da je skandal i to što je Koluvija pušten iz pritvora.

Vučić je izjavio da je Koluvija „proveo dve godine u pritvoru, ne postoji takav primer i da se još vodi hajka zašto nije i dalje u pritvoru, vrlo čudno, jer on nije ubio nikoga ili ne postoji optužnica da je nekoga ubio, nije imao 10 tona kokaina ili nešto slično, već, koliko sam razumeo, tonu marihuane koju su pola okruženja, Nemci i ostali, legalizovali – što on, takođe, negira da je imao, ali nije ni važno, čak i da je imao, ali dve godine da provedete u pritvoru za tako nešto – očigledno se neko plašio nečega što bi mogao da čuje“.

Povezane vesti

„Ovo je izuzetak. Ljudi su zbog mnogo manje količine droge proveli do suđenja u privtoru. Ovo je pokušaj da ga medijski predstave kao neku žrtvu, i to nije prvi put, imamo slučajeve da mediji bliski vlasti pokušaju da aboliraju kriminalce. Koluvija je čovek koji je imao jaku podršku vlasti i tada kada je to sve radio, i sada“, ocenjuje Dojčinović.

No, dodaje, „na kraju dana političari će uvek da paze na sebe“.

„Država je u Jovanjici brže ušla u tu pozadinu, uhapšeni su policajci, pripadnici BIA, ali još uvek nijedan političar nije optužen, i na kraju dana, političari će da žrtvuju kriminalce“, smatra on.

„Kriminalci su uvek na kraju dana završili u zatvoru, a političari se izvuku“, zaključuje on.

A povodom intervjua koji je sa Koluvijom uradio njegov advokat u postupku Jovanjica 1 Vladimir Đukanović, Dojčinović podseća da je Đukanović u telu koje bira sudije (Visoki savet sudstva), kao i da je predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe, i da je bizarno da on intervjuiše čoveka optuženog za organizovani kriminal.

Za Đukanovićevu odbranu Koluvije kaže da je to „jedna naučno-fantastična priča koja nema veze sa zdravim razumom, u stilu da je on bio toliko bitan da je trebalo da zaštiti evropske proizvođače industrijske konoplje od neke američke firme, koja je njega morala da slomi da bi preuzela tržište Evrope, a najluđi deo je da je policija odnela njegove biljke, pa nakon njegovog hapšenja zasadila nove da bi mogla da ga optuži – dečja priča „.

Ističe da je to najlošija odbrana koju je čuo, a da sa druge strane, optužnice u slučajevima Jovanjica 1 i 2 (protiv Koluvije i pomagača iz policije i BIA) su veoma jake, „tužilac Saša Drecun obezbedio je poprilično jake dokaze za obe optužnice“.

„Ako politika ne uspe da izvrši toliko jak uticaj na sud, ovo je jedan od vrlo jednostavnih slučajeva koji se završava presudom“, navodi on.

„Tužilac je uradio koliko je mogao u ovim okolnostima, a da li će ući u Jovanjicu 3 – ključni deo priče – do političara – nisam siguran“, dodaje on.

Ističe da bez obzira što političari sad brane Koluviju, „ne bih se kladio da neće biti osuđen“.

„Ali, deluje nažalost da je povučena linija i da neće do političara ovo stići“, smatra on.

Pandorini papiri: Biće i jača priča od Malog

Povodom „Pandorinih papira“, međunarodnog projekta u kojem je učestvovalo 600 novinara širom sveta, koji su došli u posed miliona dokumenata, procurelih iz agencija koje osnivaju ofšor firme, kaže da je to velika stvar koja je tek počela, i najavljuje da će na svaka dva dana KRIK objavljivati novu priču. Nagoveštava da ima i „jača priča“ od prvoobjavljene o ministru finansija Siniši Malom, u kojoj su priloženi dokazi o tome da je bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. Kupio ih je preko dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva, čiji je takođe bio vlasnik.

Na pitanje šta će se dalje desiti, on kaže da su ovo autentična dokumenta, ali da misli da Mali neće dati odgovore.

„Ovo je situacija koja zahteva odgovor tužilaštva i Agencije za sprečavanja korupcije, on nije prijavio vlasništvo nad ovim stanovima, tu treba da uleti tužilaštvo – odakle njemu sav taj novac. Ovo je jedna od top pet priča na globalnom nivou, u vezi sa Pandorinim papirima“, navodi Dojčinović.

Na pitanje da li očekuje reakciju provladinih tabloida, on kaže da „nažalost, ne očekujem neku reakciju, imajući u vidu zemlju u kojoj živimo“.

„Da li će se nešto ozbiljno pokrenuti – nažalost sumnjam. Plašim se da će nadležni da ignorišu stvari, jer se bavimo ljudima iz vrha vlasti“, ocenjuje Dojčinović i dodaje da o stanju u društvu govori i sinoćnje izveštavanje RTS o Pandorinim papirima, u kojem je javni servis govorio o aferama širom sveta, uključujući i priču MANS-a o Milu Đukanoviću i njegovom sinu, a da ni jednom rečju nije spomenuo Sinišu Malog ili ijedan ovdašnji slučaj.

Pogledajte kompletno gostovanje u emisiji N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare