Dojčinović: Gašić posebno zaštićen – on je čovek koji uvek dobije na sudu

Vesti 06. nov 202210:48 13 komentara

Stevan Dojčinović, urednik KRIK-a, koji je osuđen po tužbi bivšeg šefa BIA Bratislava Gašića zbog vesti sa suđenja kriminalnoj grupi Zorana Jotića Jotke, ocenjuje za N1 da ta presuda šalje "jako lošu poruku - da novinari nisu više slobodni da izveštavaju, morate da birkate i da pazite šta ćete preneti". Dodaje i da je Gašić posebno zaštićen i da je on izgleda "čovek koji uvek dobije na sudu".

„Osuđeni smo zbog vesti sa suđenja. Naša novinarka je pratila suđenje za organizovani kriminal Jotkinoj grupi, bilo je otvoreno za javnost, ona je čula prisluškivani razgovor kriminalaca koji je pušten u sudnici, a u kojem pominju Gašića kao nekog ko štiti šefa te kriminalne grupe, kaže se ‘da je kod Jotke na kazanu’, taj izraz znači da od nekog primate novac. Mi nismo čak ni odmah objavili tu vest, nego je naša novinarka zvala do kraja tog radnog dana Gašića za komentar, nije ga dobila i mi smo sutradan ujutru pustili vest“, pojašnjava Dojčinović.

Povezane vesti

On dodaje da je ovo suđenje „prilično proletelo za srpsko pravosuđe“, jer ih je Gašić tužio u maju, a već sad je presuđeno. Navodi da u Srbiji, „ako imate sreće, suđenje traje tri godine“, a ako ide brzo, to obično znači nešto loše.

„Mi smo osuđeni zbog toga što su ti kriminalci rekli, celo suđenje je postavljeno kao da smo mi to rekli, a ne da smo to preneli“, ukazuje Dojčinović.

Navodi i da im nije omogućeno da se brane na pravi način, odnosno tražili su da bude pušten audio snimak razgovora kriminalaca o Gašiću, ali to nije prihvaćeno. Sudija nije dozvolila ni pitanja da se razjasni odnos Gašića i kriminalaca.

Ističe da je poruka koju šalje ova presuda suprotna novinarstvu i guši novinarstvo.

„Ako novinari krenu da cenzurišu sebe, onda će javnost biti uskraćena za informacije“, ocenjuje on.

Na pitanje da prokomentariše izjavu predsednika NUNS Željka Bodrožića da je vlast zavladala i sudovima, Dojčinović kaže da do sada nije bilo ovakvih presuda, i da čak i sudije za koje se veruje da su bliske vlasti nisu lako osuđivale novinare zbog tekstova.

„Ova presuda je poprilično čudna, mislim da se Bodrožić plaši da ovo ne postane neka praksa“, smatra on.

Navodeći da ovaj slučaj spaja dva vrlo važna segmenta – slobodu medija i pravosuđe, kaže i da je bitno komunicirati i sa međunarodnim institucijama da im se skrene pažnja na slučaj.

Dodaje da su dobili podršku kolega iz uskog kruga nezavisnog novinarstva, dok su ih tabloidi optužili da su lagali o Gašiću.

Kada se radi o široj javnosti, kaže da je čitajući komentare na društvenim mrežama, došao do zaključka da ona misli da je ovo neka vrsta političkog procesa.

Upitan kakva je kazna u ovom procesu, Dojčinović navodi da je Gašić tražio 5.000 evra, ali on misli da će iznos biti mnogo manji – 500, 1.000 evra „da bi nas navukli da prihvatimo presudu“.

„Gašić je posebno zaštićen, izgleda da je on čovek koji uvek dobije na sudu, on je poseban funkcioner SNS i čovek je nedodirljiv, jedna je od osoba kojima je najrizičnije baviti se, jasno je da su fukcioneri u Srbiji zaštićeni. Kad se pojave na suđenjima, funkcioneri imaju jednu potpunu prohodnost. Često i sudije koje sude imaju kontakte i veze sa nekim iz SNS“, ocenjuje Dojčinović i dodaje da se ispostavilo da je suprug sudije iz ovog procesa jako dobar prijatelj ministra za rad Nikole Selakovića.

Kaže i da je ovo prvostepena presuda na koju će se definitivno žaliti, kao i da neće prestati da se bave Gašićem i da izveštavaju tačno i slobodno, prema veoma strogim pravilima po kojima rade, a koja podrazumevaju da sve što objave mora da bude potkrepljeno dokazima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare