Dojčinović: Ovo što se dešava sa slučajem Šarić neviđeno u svetu

Vesti 05. avg 202217:28 > 17:48 11 komentara

Glavni urednik Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) Stevan Dojčinović izjavio je povodom ukidanja presude Darku Šariću za pranje novca da sudovi u Srbiji gube mnogo vremena zbog formalnosti.

Pročitajte još:

Dojčinović smatra da su sudovi “prebirokratizovani”, zbog čega se uvek može naći neka manjkavost zbog koje će se odugovlačiti postupak.

“Time se suštinski pravi velika šteta, zato što kad imate tako velike postupke kao postupak Šariću, značajne postupke, oni treba brzo da se završe, da država pokaže neku odlučnost”, rekao je Dojčinović u emsiji Dan uživo na N1.

Rekao je da je ono što se dešava sa slučajem Šarić “neviđeno u svetu”, pošto je optužen još 2010. godine u dva postupka za pranje novca i šverc droge, a ni jedan nije završen.

Posebno odeljenje za organizovani kriminal Apelacionog suda u Beogradu ukinulo je prvostepenu presudu u osuđujućem delu u odnosu na više okrivljenih u slučaju pranja novca – grupa koju je oformio Darko Šarić, zbog čega je prvostepeno osuđen na devet godina zatvora. U presudi Apelacionog se navodi da se radi o nepotpuno rešenom predmetu optužbe.

Urednik KRIK-a kaže da se nije desilo “ništa čudno ili neočekivano”, zato što malo koja presuda koju donese sud za organizovani kriminal bude potvrđena.

“Sa druge strane, treba znati da se Apelacioni sud bavio nekom vrstom forme te presude, a suština nije dovedena u pitanje”, rekao je Dojčinović.

On očekuje da će sud ponovo osuditi Šarića, samo će bolje napisati presudu, i podseća da se isto dešavalo sa presudom za šverc kokaina.

Govoreći o dugačkim suđenjima za organizovnai kriminal, kaže da sudije u Srbiji nemaju iskustva i “generalno nisu dorasli” da sude u takvim slučajevima, a postoje i politički pritisci i korupcija.

Srbija nema praksu borbe protiv pranja novca, iako to rade sve kriminalne grupe, pa i novac od korupcije mora da se opere, rekao je Dojčinović.

Upitan o tužbi protiv KRIK-a, koju je podnela bivša državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović, Dojčinović kaže da je cilj svih takvih tužbi da ućutkaju novinare.

Objašnjava da tužbe primoravaju novinare da troše vreme na odgovaranje i pojavljivanje u sudu umesto da se bave novinarskim poslom.

Pominje i slučaj direktora BIA Bratislava Gašića, koji je tužio KRIK, a nije se pojavio na ročištima.

Komentari (11)

Vidi sve komentare