Dok „gospodare severa Kosova“ brani premijerka, oni i dalje na „crnoj listi“ SAD

Vesti 27. okt 202219:13 32 komentara

O kontroverznim privrednicima sa severa Kosova, Zvonku Veselinoviću i Milanu Radoičiću, inače potpredsedniku Srpske liste, ponovo se govorilo u Skupštini Srbije. Sa jedne strane, od predsednice Vlade Ane Brnabić stiže odbrana da nije reč o kriminalcima. Dok ih premijerka brani, Veselinović i Radoičić su i dalje na "crnoj listi" Sjedinjenih Američkih Država zbog veza sa organizovanim kriminalom.

Kao neformalne „gospodare severa Kosova“ često su u javnosti označavali kumove i poslovne partnere Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića. Još češće su dvojicu kontroverznih kosovskih biznismena označavali kao ljude upletene u kriminal, istraživački novinari su to svojim otkrićima i potvrđivali, ali je iz vrha vlasti gotovo uvek dolazila odbrana.

POVEZANE VESTI:

„Kada mi kažete kriminalna grupa Zvonka Veselinovića i Milana Radoičića, a vi mi pokažite presude gde su oni kriminalna grupa ili nemojte dalje, makar vi, a rekao vam je to i zamolio predsednik Aleksandar Vučić, koji je ovde bio nekoliko puta nemojte da kriminalizujete Srbe sa Kosova i Metohije. Nemojte da kriminalizujete Srbe sa Srpske liste“, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Uvek u blizini ljudi iz vrha vlasti ili okruženja porodice predsednika Vučića, pa i ne čudi odbrana premijerke. BIRN je pisao o njihovim poslovima na izgradnji Koridora 11, nelegalnom iskopavanju šljunka za radove na Koridoru 10, ali i nelegalnoj gradnji Veselinovića na Goliji, a KRIK je objavio važan dokument.

„Koji je srpska obaveštajna služba sastavila o Zvonku Veselinoviću i Milanu Radiočiću, da su oni zapravo vođe kriminalnog klana na severu Kosova, koji se bavi i švercom nafte, oružja, droge i tako dalje. Ovaj dokument je prosleđen tužilaštvu, koje je kasnije u međuvremenu protiv njih podiglo optužnicu i protiv njih su se vodili nekakvi postupci za privredni kriminal, ali su u svakom od tih postupaka oni oslobođeni“, kaže novinarka KRIK-a Bojana Pavlović.

Veselinović i Radoičić se pominju i u optužnici kosovskog tužilaštva u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, a pre šest meseci prijatelj ubijenog člana kriminalne grupe Veljka Belivuka, svedočio je o posrednim saznanjima da je naručilac ubistva Zvonko Veselinović, a organizator Milan Radoičić, a da je Belivuk, po nalogu Veselinovića, isplatio navodnog ubicu sa 50 hiljada evra.

Pominjan je i u kontekstu rušenja u Savamali. Poslednji put o tome je govorio baš optuženi Belivuk, kada je u sudu rekao da je po nalogu vlasti deo grupe poslao on, a deo Zvonko Veselinović da do temelja poruše Savamalu. Srbi i na severu i na jugu Kosova prema njima dvojici osećaju strahopoštovanje, pre svega zbog količine moći koju imaju.

„Kada sam pre nekoliko godina srela jednog svog prijatelja u Beogradu, on mi se požalio na problem lične prirode i kada sam ga ja zabrinuto pitala ‘pa šta ćeš da radiš’, on mi je kao iz topa šaljivo ali istinito odgovorio:“ šta šta ću da radim – u crkvu Živ mi Zvonko“ i prekstio se“, ispričala je urednica portala KoSSev Tatjana Lazarević.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država stavilo je u decembru prošle godine pod sankcije Zvonka Veselinovića i Milana Radioičića zbog veza sa organizovanim kriminalom i zabranio im ulazak i poslovanje u SAD.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare