Dok istraga tapka u mestu, firme Milana Radoičića rade punom parom

Vesti 15. mar 202420:22 15 komentara

Za razliku od istrage, koja tapka u mestu, firme Milana Radoičića rade punom parom, jer je on formalno svoj udeo u njima preneo na ortake - Zvonka i Željka Veselinovića, piše nedeljnik Radar.

Milan Radoičić, prema ličnom priznanju, odgovoran je za slučaj Banjska. Samo nekoliko dana nakon oružanog napada, ovaj neformalni gospodar severa Kosova, kako ga označavaju, zagospodario je novim poslovima, ukupne vrednosti od 8,5 miliona evra. I to preko firme „Rad 028“ koja je na listi sankcija Sjedinjenih Američkih Država, zbog sumnji da je kontroliše upravo Radoičić, otkriva nedeljnik Radar.

Povezane vesti

„Reč je o jednom od mnogih tendera koje je ova firma dobila za poslove koji nikada nisu završeni. Ja bih voleo da vidim koji su rezultati toga. To je ogroman novac za državu Srbiju. Samo jedan od tih tendera koji je dobijen je vredan 350 miliona dinara“, kaže Milan Radonjić, novinar nedeljnika Radar.

Drugi tender obezbedio je 142 miliona, a dva posla ugovorena neposredno potom još 500 miliona, a sve je bila „nabavka proizvodne i druge opreme“. Da li je Radoičić naplatio ćutanje ili ranije obećan posao ne menja činjenicu da je teži za osam miliona evra i to državnog novca.

„Ono što se dogodilo u Banjskoj ni na koji način nije uticalo na kvalitet i stil života i standard Milana Radoičića. On je onovekovno ognjište na Gazivodama zamenio vekovnim ognjištem na Dedinju, a njegove firme prkatično nisu osetile nikakve posledice, osim što je došlo do nominalne promene vlasnika. Oni su oslonjeni na državu, isisavaju državni novac i ovaj krivični postupak apsolutno ih neće sprečiti u tome“, ocenjuje advokat Ivan Ninić.

Delovalo je kao ratno stanje. Zabrinutost je sa svih strana dolazila. I dalje se meri svaki potez i svaka izgovorena reč. Ali istraga u slučaju Banjska tapka u mestu.

„Ishod ovog postupka će biti dogovoren i sa samim Radoičićem. Tako da će tužilaštvo i pravosuđe samo da servisira ono što dogovore politički centri moći i Milan Radoičić, jer je bitno da se on sa tim saglasi. Ali ovde imamo problem međunarodne zajednice, jer treba zadovoljiti očekivanja i zahteve međunarodne zajednice“, navodi Ninić.

Imajući u vidu da posledice Banjske i dalje traju novinar Radara postavlja pitanje.

„Kako je država dozvolila da se osoba te provenijencije i tog profila ne samo bavi poslovima nego i donosi odluke u realnom vremenu“, kaže Radonjić.

Uz to osoba je sa Interpolove poternice. Nedavno je na društvenim mrežama objavljena fotografija, i dalje nepoznatog datuma, na kojoj se vidi u jednom restoranu u društvu Marka Đurića, dosadašnjeg ambasadora Srbije u Americi, koji se vraća da bi ovde obavljao neku važnu funkciju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare