Koluviji se žuri, ali ne i u postupku o ulozi državnih struktura u Jovanjici

Vesti 20. jul 202219:37 > 20:07 9 komentara

U slučaju "Jovanjica" vode se dva postupka. Prvooptuženi i u "Jovanjici 1" i u "Jovanjici 2" je Predrag Koluvija, koga obe optužnice označavaju kao organizatora kriminalne grupe, koja je neovlašćeno proizvodila marihuanu. Danas, Koluvija u ovom slučaju traži da se suđenje ubrza, ali samo u onom postupku u kom mu se već sudi, drugi sudski postupak se odlaže gotovo godinu i po dana.

U slučaju „Jovanjice 2“ pripremna ročišta se redovno zakazuju i isto tako redovno odlažu. I to baš u postupku u kom su osim Koluvije, optuženi i pripadnici policije i bezbednosnih službi koji se sumnjiče da su obezbeđivali imanje Jovanjica, a Koluviji dok je ilegalno uzgajao marihuanu, pribavljali poverljive informacije iz policije, falsifikovane službene isprave, kao i specijalne policijske registarske tablice.

Povezane vesti

„Ne znamo ko je njima rekao da rade to što su, kako tužilaštvo tvrdi, radili odnosno štitili Jovanjicu. Prosto je nemoguće da su svi to radili po svom nahođenju. Dakle, mi ne znamo dokle je podrška u državi što se tiče Jovanjice išla“, smatra novinarka KRIK-a Milica Vojinović.

Prvooptuženi Koluvija, na poslednjem ročištu za „Jovanjicu 1“ uložio je primedbu, jer se suđenje sporo odvija. Kaže „mnogo mu je stalo da se ubrza suđenje i ne želi da narednih 10 godina provede u sudnici“. I dok bi njegova odbrana takođe da ubrza taj postupak, „Jovanjica 2“ tapka u mestu, već 15 meseci. Advokati kažu nije do njih.

„I to nije, nažalost, posledica naše volje i naše odluke. i ja vam kažem ja sam uspeo da se spremim iako sam poslednji ušao u ovaj postupak“, kaže Koluvijin pravni zastupnik Ivan Bajazit.

U oba postupka je primetna zanimljiva i vrlo komplikovana kombinatorika Koluvijinih advokata kojima on otkazuje i daje punomoćja ili pak oni njemu otkazuju saradnju. Ovo je posebno značajno u postupku „Jovanjica 2“ u kom se iz meseca u mesec odlaže pripremno ročište.

U maju 2021. Koluvija otkazuje punomoćje svim svojim braniocima u postupku „Jovanjica 2“, iako ti isti advokati -Zora Dobričanin Nikodinović, Aleksandra Zlatić i Svetislav Bojić, nastavljaju da ga brane u postupku „Jovanjica 1“ uz Vladimira Đukanovića. Ispostaviće se vrlo brzo da je uloga advokata Đukanovića ključna. Nakon otkazivanja angažmana braniocima Koluvija u postupku „Jovanjica 2“ dobija advokata po službenoj dužnosti, Aleksandra Živanovića. Njemu nakon devet meseci daje punomoćje i Živanović počinje da ga zastupa i u postupku „Jovanjica 1“ od februara 2022.

U martu advokatska kancelarija Zore Dobričanin Nikodinović otkazuje punomoćje Koluviji i drugim klijentima u „Jovanjici 1“. Tada je objasnila da se sa Koluvijom razišla zbog toga što su imali različite stavove u pogledu dalje koncepcije odbrane. Novi advokat Koluvije umesto nje je Ivan Bajazit. U aprilu Bajazit od Koluvije dobija punomoćje da ga zastupa u „Jovanjici 2“, umesto advokata po službenoj dužnosti, koji je u međuvremenu počeo da ga zastupa u „Jovanjici 1“. Bajazit traži vreme da upozna sa predmetom i pripremno ročište se po ko zna koji put odložilo.

Ključni advokat – Vladimir Đukanović

Predrag Koluvija, Vladimir Đukanović, suđenje,
N1

Međutim od svih Koluvijinih advokata stiče se utisak da je najvažniji Vladimir Đukanović, s obzirom na sve funkcije koje je obavljao u istom trenutku – član Državnog veća tužilaca, član Vrhovnog saveta sudstva, predsednik Odbora za pravosuđe, član Odbora za kontrolu službi bezbednosti, narodni poslanik, član najjače partije, advokat i još i novinar.

Sudija Apelacionog suda Miodrag Majić smatra da je to jasan primer sukoba interesa.

„Možete misliti u kakvoj su poziciji sudije koje sude u tim predmetima kada vide ko zastupa tog nekog okrivljenog, kada vide kakvu političku moć on ima u određenom društvu i koliki je njihov direktni interes da se ne zamere tom čoveku, jer oni direktno od njega zavise“, ukazuje Majić.

Milica Vojinović smatra da je onog trenutka kada je u slučaj ušao Vladimir Đukanović i postao advokat Predraga Koluvije, bilo jasno da je to zaokružena priča.

„I pokazalo se tako. Koluvija je ubrzo izašao iz pritvora, što je vrlo neobično da za tako veliki slučaj da neko posle toliko vremena izađe iz pritvora“, ističe novinarka KRIK-a.

Osim što odbrana Koluvije od suda traži da se postupak ubrza, tražila je više puta i da se Koluviji ukine kućni pritvor. Poslednju reč nedavno je dao Vrhovni kasacioni sud koji je poslednji u nizu taj zahtev odbio. Postupci u slučaju „Jovanjica“ trebalo bi da se nastave u septembru.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare