Dok miruje Rio Tinto i miruju ulice, vlast priča o plaćanju penala

Vesti 31. dec 202119:30 > 19:35 18 komentara

U godini koju još malo pa ostavljamo iza nas, građani Srbije dosta su saznali o kompaniji Rio Tinto koja je do sada tiho poslovala u našoj zemlji. Trenutak kada se pomislilo da postoji mogućnost da se Rio Tintu dozvoli eksplotacija rude jadarit u kojoj ima litijuma - nije slavno prošao. Srbija je bila na barikadama, a projekat Jadar trenutno miruje.

Dok ulice miruju jer je povučen Zakon o eksproprijaciji najviši predstavnici vlasti ponovo počinju da govore o Rio Tintu. Sada ne kao o nekome ko će dovesti da procvata Srbije kako su govorili letos, već kao o nekome ko može mnogo koštati. Tako predsednik Srbije upozorava da smo prema toj kompaniji obavezani, ali ne pojašnjava na koji način.

„Hajde da sutra izbacim Rio Tinto. Hoćete li vi da obezbedite milijardu evra koliko bi trebalo da platimo zbog onoga što su oni potpisivali? Ili je bolje da se pronađe bolji način za rešavanje problema. Važno je da postoji moratorijum, nema nikakvih daljih aktivnosti Rio Tinto. Šta će biti dalje, videćemo“, kazao je Vučić.

POVEZANE VESTI

Premijerka Srbije pokušala je da objasni i tvrdi da po Zakonu o rudarstvu Srbija ne može da prekine saradnju sa Rio Tintom jer se, kako kaže, 2004. godine, kada je dala prvu dozvolu za istraživenje obavezala, zbog toga ako ih oteramo tužiće Srbiju i moraćemo na arbitražu, procenjuje Ana Brnabić.

„Ja kažem da postoji potencijalna mogućnost, dakle mogućnost da oni kažu OK, dakle uložili smo na osnovu svih vaših zakona, na osnovu dozvola Vlade Republike Srbije i odobrenja smo uložili u ovu zemlju 450 miliona dolara i vi ste rekli da mi to ne smemo dalje da radimo. U redu, hajde da vidimo da li mi imamo nekakva prava ili nemamo, ja ne kažem da hoće ili neće, niti da će dobiti, ja kažem da postoji potencijalna opasnost“, kazala je Brnabić.

Srbija nije dala do sada kompaniji Rio Sava bilo kakve dozvole osim onih koje se tiču istraživanja koje se sprovodi na prostoru Gornjih Nedeljica kod Loznice.

N1: Zašto se u javnosti pominje oko milijardu evra odštete ukoliko se uskrati kompaniji Rio Tintu kopanje litijuma?

„Što se tiče odštete bilo kakve za Rio Tinto ne postoji ni jedan obavezujući dokument, Rio Tinto ima svoja istraživačka prava koja ima 17 godina, našao jadarid i u skladu sa zakonom on ima prava da traži eksplotaciona prava, ali ako ispuni sve uslove, to znači sve one studije uticaja na životnu sredinu, to sve nije gotovo, dakle Memorandum koji se pominje nije obavezujući tako da ne postoji ni jedan obavezujući akt“, ocenila je ministarka Zorana Mihajlović.

Predstavnici kompanije Rio Sava retko se pojavljuju u javnosti od kada je organizacija Kreni-Promeni snimila spot protiv Rio Tinta. Vlast u Srbiji kaže da će narod imati poslednju reč i da će biti onako kako građani odluče. Međutim, da li je baš tako?

„U slučaju da referendum bude negativan kompanija će morati da zauzme svoj stav, videćemo šta je stav države, ne postoji pravni okvir koji kaže da, ako je referendum negativan, onda ne važe dozvole. Pravni okvir za to nije razjašnjen, ali naravno da ćemo se prilagoditi onome što u tom trenutku država bude postavila nama kao okvir“, izjavila je Vesna Prodanović iz kompanije Rio Sava 27. jula 2021.

Protesti protiv Rio Tinta pokazali su trenutni stav građana Srbije o eksplotaciji litijuma. Protesti se najavljuju ponovo od 3. januara, a Kreni-Promeni priprema Narodnu inicijativu koju će sredinom januara predati parlamentu i koja će podrazumevati zabranu iskopavanja litijuma u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare