Dok niški vodovod apeluje na racionalniju potrošnju, pijaća voda teče ulicama

Vesti 09. jul 202222:29 > 22:35 10 komentara

Dotrajale vodovodne instalacije i zapušeni slivnici za Nišlije nisu novost. Navikli su da im se voda iz popucalih cevi, danima sliva niz ulice. Ali u trenutku kada je Javno-komunalno preduzeće Naisus objavilo apel građanima da usled povećane potrošnje zbog eksremnih vrućina vodu racionalnije troše, Nišlije su uzvratile - apelom preduzeću.

Došle su letnje vrućine i tradiconalno, apel niškog vodovoda u kome se građani mole da budu solidarni i koriste vodu samo za osnovne potrebe, uz konkretno upozorenje da „u situaciji ovako neracionalne potrošnje vode, dolazi do smanjenog pritiska i kratkotrajnih prekida u snabdevanju u rubnim delovima grada“.

„Na koji način mi da štedimo vodu, ako pijaća voda već dva meseca otiče u kanalizaciju. Pijaća voda curi već više od mesec i po dana i mi više ne znamo šta da radimo“, navodi Slavoljub Savić, stanovnik Triglavske ulice u Nišu.

Kaže da zbog nemara nadležnih u gradu i JKP Naisus, građani u rubnim i višim delovima Niša, nemaju dovoljno vode u sistemu.

„Mi smo zvali Javno-komunalno preduzeće Naisus više puta“, dodaje Savić.

I nije se desilo ništa, sem što je jednom krpljen asfalt na obližnjoj raskrsnici koji je voda iskopala, a gde je i sada opasan krater.

„Kao da već neki ekosistem počinje ovde da se formira, s obzirom da problem koji vidite traje bezmalo dva meseca. Da li je ovo naselje periferno, pa nije prvog prioriteta – ne znam“, kaže Slobodan Vojinović iz naselja Crvena zvezda.

U blizini je Igmanska ulica, koja je, kažu, nedavno ušla u rekonstrukciju. Odavno joj je i došlo vreme za to, ali…

„Radili su tu oko nedelju dana, a onda su pokupili mašine i kao što vidite, ovde više nigde nikog nema“, priča nam Siniša Đokić.

Ali je, nasred kolovoza sa koga je skinuta stara kocka, izvučena cev iz koje je voda sprovedena u susedni kanalizacioni šaht. Zašto – sagovornik bi voleo da zna. Iz Vodovoda na pitanja N1 – ni reči.

„Niko se ne pojavljuje iz vlasti da kaže – biće tada, imamo sredstva, nemamo, sačekajte… Niko ništa. A bilo ih je u vreme izbora i u predizbornoj kampanji“, naglašava Đokić.

Pre izbora započeta je i rekonstrukcija Ulice vojvode Putnika na drugom kraju grada. Prometne saobraćajnice za čiju popravku Nišlije mole godinama. Za stanovnike čitavog naselja okolo, vode na slavinama manje nego ikada, pucaju cevi gde nikada nisu.

„Ta boja, to nije ono kad pustite vodu da iscuri, pa je sve ok. Ne. To dugo traje, par sati traje. Bude crveno i onda polako se izbistri“, kaže Đokić.

U februaru su, podsetimo, iz ovih krajeva upozoravali na dotrajao vodovod. U Njegoševoj ulici voda je curila danima. U naselju 12. februar propao je i deo ulice u zemlju, dok se čekalo da majstori dođu.

Komentari (10)

Vidi sve komentare