Domaće firme iz namenske u gubicima, a Tešićeve ćerke kupile deo Palate Albanija

Vesti 22. okt 202219:43 33 komentara

Prema pisanju nedeljnika NIN, ćerke trgovca oružjem Slobodana Tešića u dokumentima u Katastru zavedene su kao vlasnice prostora u Palati Albanije u Beogradu. Dok domaća preduzeća iz namenske industrije svake godine beleže milionske gubitke, Tešić, koji se nalazi i na crnoj listi SAD, zarađene milione ulaže u izgradnju i kupovinu luksuznih nekretnina.

Danijela Vasilijević i Jelena Petrović, ćerke Slobodana Tešića, postale su vlasnice 381 kvadratnog metra prostora u Palati Albanija. Ovaj prostor je januara 2022. godine, bio dat na prodaju i bio je procenjen na cenu od 3,88 miliona evra, međutim, ne zna se po kojoj ceni je ovaj prostor zaista prodat.

Povezane vesti:

Istraživanje NIN-a samo potvrđuje da je ta porodica još jednom ostvarila enormnu zaradu, ističe novinar portala Nova.rs Danilo Savić i dodaje da ovo nije prvi put da se Tešićeve ćerke povezuju sa državnim strukturama.

„Mislim na vezu njegove ćerke koja je radila u Ministarstvu spoljnih poslova, trenutno u ministarstvu policije, odnosno unutrašnjih poslova. Ali i njegove žene, ali generalno i cele porodice. Sećamo se da je ime Slobodana Tešića dovođeno u vezu i sa finansiranjem fondacije Dragice Nikolić, supruge bivšeg predsednika Tomislava NIkolića“, kaže Savić.

Stečajni upravnik Mijo Stanarčević izjavio je za RTS u aprilu 2022. da je reč „o prodaji na 50 odsto procenjene vrednosti, što je specifično u odnosu na prodaju na slobodnom tržištu, a što je veoma privlačno za potencijalne kupce“.

Tešić je povoljno pazario i vile u Beogradu, objašnjava Vuk Cvijić. Na to je ukazao 2015. godine i Savet za borbu protiv korupcije, međutim Vlada na to nije nikada reagovala.

„Vile otkupljene kada je ponuđena cena, to su milioni evra, za dve hiljade više evra od ponuđene cene, i jedna i druga za 3,5 hiljade evra od ponuđene cene koja je u ovom slučaju preko četiri miliona, tako da vidimo da je dobijao povoljne cene“, navodi novinar NIN-a.

Dok nekretnine kupuje on ili članovi porodice – firme, objašnjava Savić, sada već po praksi ustaljenoj u njegovom poslovanju – Tešić otvara na imena drugih ljudi.

„Dakle njegovog potpisa nema nigde, njegovo zastupništvo nije nigde više imenom i prezimenom, ali preko određenih ljudi on vrši uticaj na trgovinu oružjem, tako je slučaj sa firmom ‘Valir’. Podsetiću, u pitanju je akvizicija u kojoj je transportovano oružje sa niškog aerodroma do Bangladeša“, dodaje novinar portala Nova.rs Danilo Savić.

Avion koji je prevozio naoružanje srušio se kod Kavale u Grčkoj. Istog dana ministar Nebojša Stefanović izjavio da taj slučaj nema nikakve veze sa državom, a kako Savić objašnjava, ispostavilo se da je Tešić bio u posredništvu s firmom sa Kipra koja je dovođena u vezu sa bivšim zastupnikom „Valira“.

Komentari (33)

Vidi sve komentare