Dokazi izuzeti, Milenković nije saslušan – a zašto je važno da se on čuje?

Vesti 28. sep 202315:08 16 komentara

Odluka o izuzeću dokaza o više od pola tone marihuane nađene na imanju Jovanjica nije konačna i tužilac ima pravo da se žali Apelacionom sudu. Inače, još nije saslušan inspektor Slobodan Milenković koji je razotkrio Jovanjicu, a zašto je važno da se on čuje na sudu?

Podsetimo, juče je Sudsko veće sudije Zorana Ganića ponovo (drugi put) odlučilo da iz predmeta Jovanjica 1 izdvoji brojne dokaze, među kojima su i oni o 660 kilograma kanabisa. Ova odluka je doneta pre saslušanja Slobodana Milenkovića, doskorašnjeg šefa IV odeljenja za borbu protiv droga, koji se zbog zdravstvenih problema nije pojavio na ročištu.

Reporterka N1 Ana Novaković, koja prati ovaj slučaj, kaže da ta odluka nije konačna i da tužilac opet ima pravo da se žali Apelacionom sudu.

„Doneto je rešenje o izdvajanju dokaza i zbog toga može ići žalba apelaciji ponovo, ali da je recimo predsednik Sudskog veća to sklonio i rekao – mi ćemo o ovome odlučiti na kraju, u presudi, e onda bi morala ići žalbena presuda. Znači, čekali bismo ceo proces do presude. Ovo nije kraj i ovo može da ide u nedogled“, navodi.

Ana Novaković kaže da to jeste odugovlačenje.

Povezano:

„Prva rečenica kojom se obratio sudija Ganić prisutnima – on je kazao – mi nećemo čekati saslušanje inspektora Slobodana Milenkovića – kako je to inače naložio Apelacioni sud kada je prvi put odlučivao o izuzeću ovih dokaza – jer smo saslušali četvoricu inspektora što je naložio Apelacioni sud i nema razloga da čekamo Slobodana Milenkovića, ko zna kad će on biti dostupan i on će biti u dobrom zdravstvenom stanju da svedoči tek polovinom novembra – ovo je odugovlačenje postupka i hajde da sada nastavimo suđenje i donesemo odluku. Vratiću se u period kada je prvi put doneta odluka – 22. novembra 2022, žalio se tužilac, apelacija je donela odluku u februaru ove godine, a prvo ročište je bilo zakazano u aprilu, da se saslušaju inspektori“, rekla je, podvlačeći da se čekalo pet meseci da se počne, razmatra i odluči o odluci koju je prvobitno prvostepeni organ odbio.

Podsetila je i na Jovanjicu 2 i na to da je pripremno ročište trebalo da počne u maju 2021. godine. „Dve i po godine ne može da se održi jedno pripremno ročište, a sudsko veće je isto, isti je predsednik Sudskog veća. I kako tu odugovlačenje nije važno, a ovde je važno? Podsetiću, Milenković je rekao u svom pismu kojim se obratio sudu da on želi da svedoči, ali da mu trenutno zdravstveno stanje, pošto možda očekuje operaciju, ne dozvoljava da dođe pre polovine novembra“, podsetila je.

Na pitanje zašto je važno da Milenković svedoči, Ana Novaković kaže – zbog toga što je on bio vođa te grupe i načelnik odeljenja koje je razotkrilo Jovanjicu i zbog toga što on ima operativna saznanja. „Inspektori su govorili, tokom svedočenja – ne možemo da vam govorimo mi o tome, jer je to ono što smo čuli od Milenkovića, neka operativna saznanja da postoji pretnja da se zapali Jovanjica, da se unište dokazi. To je ono što su oni neposredno čuli od Milenkovića. Dakle, Milenković je ta ključna osoba koju treba saslušati“, istakla je Ana Novaković navodeći da je važno da se čuje odakle njemu informacije, od koga, kada, na koji način da postoji pretnja da se Jovanjica zapali.

Navodi da bi trebalo i Sudskom veću da je vrlo važno da to znaju, kako bi doneli odluku. Ona podseća da su se tokom svedočenja inspektori pozivali na Milenkovića, govorili – pitajte njega, ovo nam je on rekao…

„Pri tom, Milenković je taj koji je potpisao zahtev, u ime svog tima za borbu protiv droga – zahtev Tužilaštvu za organizovani kriminal da se proširi istraga u slučaju Jovanjice, koja bi eventualno dovela do toga da se otvori Jovanjica 3. Zato je, po mom mišljenju, ovo neverovatna odluka, jer ja kao novinarka zaista želim da čujem Milenkovića“, navela je.

Sve o ovom slučaju pogledajte u videu iznad.