Dokle se stiglo s gradnjom „Tiršove 2“

Vesti 31. maj 202322:01 4 komentara
Fonet/ Marko Dragoslavić

Pripremni radovi na izgradnji nove Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2 počeli su 11. oktobra 2021. godine, a kako je zabeležio reporter FoNeta na licu mesta, danas na gradilištu nije bilo ni radnika ni građevinskih mašina.

Reporter FoNeta zatekao je samo portira koji je rekao da za sada radovi stoje, ali nije mogao da precizira tačan razlog za to.

Na licu mesta istaknuta je građevinska tabla sa informacijama o gradilištu, na kojoj je napisano da su u toku pripremni radovi koji prethode izgradnji faze 1 i faze 2 Univerzitetske dečje Klinike „Tiršova 2“.

Navodi se da je investitor je Republika Srbija, a naručilac Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.

Kao početak radova naveden je 11. oktobar 2021. godine, a završetak pripremnih radova je planiran za 25. jul 2023. godine.

Ministar za javna ulaganja Marko Blagojević je krajem marta rekao da bi nova dečja bolnica trebalo da bude završena do kraja 2026. godine.

Ovo je treći rok koji je spominjan u javnosti. Bivši gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je pre dve godine najavljivao da bi bolnica trebalo da bude gotova do kraja 2024. godine, da bi šest meseci kasnije predsednik Aleksandar Vučić otvaranje pomerio na početak 2025.

Trećina sredstava za gradnju i opremanje bolnice stigla je od Evropske unije u iznosu od 35 miliona evra, što je najveća donacija EU za jedan projekat do sada.

„Reč je o velikom objektu na 11 nivoa, prema novim standardima i to će biti prvi objekat u Srbiji prema takvim standardima, i zato je bilo potrebno vreme da se pripremi“, rekao je Blagojević i naveo da je priprema niza koraka, od idejnog rešenja preko projekta počela od 2016. godine.

Prema njegovim rečima, izgradnja „Tiršove 2“ je prioritet ministarstva koje vodi.