Doktor Milenković: Sve žene koje planiraju trudnoću treba da dobiju vakcinu

Vesti 10. maj 202108:54 13 komentara
N1

Specijalista reproduktivne medicine dr Milan Milenković kaže da bi svaka država trebalo da propiše kako će da se vakcinišu trudnice i stanovništvo.

„Ono što danas znamo i što su preporuke nekih velikih stručnih udruženja je da treba da se vakcinišu one trudnice koje imaju neki faktor rizika – koje su gojazne, koje imaju povišen krvni pritisak. Više od godinu dana postoje stručne analize koje pokazuju da trudnice koje obole od kovida imaju nešto veći rizik od komplikacija, naročito pri kraju trudnoće“, objašnjava, prenosi Nova.rs.

Dodaje da trudnice koje imaju dodatne rizike mogu da budu u teškoj situaciji i da je do sada bilo i smrtnih slučajeva. U Švedskoj i Srbiji je bilo po tri smrtna slučaja kod trudnica obolelih od kovida.

Doktor ističe da sama trudnoća nije faktor rizika za obolevanje od kod kovida, ali da trudnice imaju veći rizik od komplikacija.

„Ako imate 100 žena koje su trudne i 100 žena koje nisu trudne isti broj će dobiti kovid. Ali one žene koje dobiju kovid, naročito pred kraj trudnoće, jer to je drugačije imunolško stanje i drugačije fiziološko stanje, imaju veći rizik od komplikacija“, objašnjava.

Kaže da u Švedskoj ne postoji vakcinacija trudica, ali vakcinu dobijaju one koje se nalaze u velikom riziku.

„To mora da se procenjuje lokalno. Može da se da, ali mora da se proceni kome može da se da“, poručuje.

Objašnjava da postoji studija, rađena u SAD, koja pokazuje da korona ne povećava rizik od spontanog pobačaja. Što se tiče žena koje planiraju začeće ili vantelesnu oplodnju, kaže da studije i preporuke postoje.

„To je grupa koja treba da dobije vakcinu. Da ne bi došle u nedoumicu da li treba da primaju u trudnoći, one sve treba da prime vakcinu. Tu postoji dobra dokumentacija. Za sada ne postoji nikakva sumnja niti hipoteza da bi ta vakcina mogla da bude štetna, ni po zdravlje ni po potencijal za fertilitet“, kaže Milenković.

„Znamo da virusa nema u jajnim ćelijama, da se baš kod teških oblika kovida može indentifikovati u semenoj tečnosti. Znamo da može da dođe do privremenog pada broja spermatozoida i pokretljivosti ali da se to vraća posle 65, 70 dana. Ista je situacija i kod gripa i drugih infekcija. Nema ga u vaginalnom sekretu, nema ga u sluzokoži materice. Ništa nam do sad ne ukazuje da to može da dovede do nekih trajnih posledica“, objasnio je.

Dodaje da ima i mnogo pacijentkinja koje su imale uspešnu vantelesnu oplodnju posle kovida bez ikakvih komlikacija.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.