„Dopisnik N1 iz Kragujevca bezbednosno i egzistencijalno ugrožen“

Vesti 09. apr 202309:21 22 komentara
N1

Dopisnik Televizije N1 iz Šumadijskog i Pomoravskog okruga, Milan Nikić, bezbednosno je i egzistencijalno ugrožen zbog toga što se profesionalno bavi novinarstvom, saopštio je Nikićev advokat.

Dopisnik N1 već mesec dana je relociran iz svog grada, Kragujevca, zbog zastrašivanja i prismotre njegove kuće. Počinioci do sada nisu otkriveni.

Saopštenje advokata Milana Nikića, Radivoja Kastratovića, prenosimo u celosti:

Pročitajte još:

„Aktuelni status gospodina Nikića je takav da je on bezbednosno i egzistencijalno ugrožen, samo zbog toga što se novinarstvom bavi na profesionalan način, a to je u zarobljenoj državi, kakva je Srbija danas, nepoželjan pristup, skopčan sa brojnim rizicima.

Naime, gospodin Nikić je, u poslednje tri godine, sedam puta bio meta verbalnih i fizičkih napada koji su na njega vršeni isključivo prilikom obavljanja ili u vezi sa obavljanjem novinarskog posla. Sve je kulminiralo pre mesec dana, najpre, direktnim ometanjem i zastrašivanjem dok je snimao prilog o štrajku radnika u JP “Vodovod i Kanalizacija” u Kragujevcu, od strane jednog lica, za koje će se ispostaviti da je pripadnik policije, a zatim direktnom i neskrivenom prismotrom Nikićevog stana, čime se želelo postići da se ovaj novinar zastraši, pokoleba i odustane od profesionalnog pristupa u svome radu.

Podnošenjem krivičnih prijava, uz dostavljanje jasnih i neupitnih dokaza, obaveštavanjem kontakt tačaka u skladu sa uputstvom Stalne radne grupe za bezbednost novinara i isticanjem zahteva za bezbednosnom procenom, dali smo šansu institucijama da pokažu stručnost, odlučnost i ekspeditivnost u rešavanju nastalog slučaja i pošalju poruku, kako gospodinu Nikiću, tako i javnosti, da su prava novinara na slobodno i objektivno izveštavanje zagarantovana.

Međutim, svojom pasivnošću, nerazumevanjem i nezainteresovanošću, te nesuvislim i nelogičnim odgovorima na ključna pitanja vezana za razrešenje nastale situacije, nadležno javno tužilaštvo i PU u Kragujevcu su nametnuli mogućnost samo jednog zaključka, a to je da iza kontinuiranih napada, pritisaka i zastrašivanja novinara Milana Nikića stoji državni aparat, da su sprovedene akcije planirane, a konačni cilj istih se može naslutiti, ali ne i do kraja odgonetnuti, što dodatno unosi nemir i strepnju kod ugroženog novinara.

Svestan direktne opasnosti koja mu preti, kao i tragičnih iskustava novinara koji su bili meta režima u savremenoj istoriji ovoga društva, Milan Nikić se relocirao iz grada u kome živi, sklanjajući se na mesta gde se oseća bezbednijim, dajući dodatno vreme i očekujući da će nadležne institucije napraviti presedan i ponuditi potrebne odgovore i rešenja aktuelnog slučaja. Ipak, nadanja su bila uzaludna. Ni posle mesec dana od početka skrivanja, nismo dobili ništa osim ćutanja i ignorisanja, dok je položaj gospodina Nikića postao još teži, jer je pored ugrožene bezbednosti, zbog nemogućnosti privređivanja, dovedena u pitanje i njegova egzistencija.

Zbog svega navedenog, Milan Nikić je prinuđen da se vrati u svoj dom i nastavi da radi posao od koga živi, ne odstupajući ni pedlja od postavljenih standarda u novinarskom radu i izveštavanju. Sa druge strane, poručujemo nadležnim institucijama i celokupnoj javnosti da ukoliko se na bilo koji način napadi na novinara nastave, a njegova bezbednost i imovina budu ugroženi, kao direktno odgovorne označavamo nadležno tužilaštvo, PU Kragujevac i trenutnu garnituru na vlasti, kako u gradu Kragujevcu, tako i u Republici, jer gospodinu Nikiću, očigledno, opasnost preti jedino sa te adrese i ni sa jedne druge, u šta smo se ovoga puta nesumnjivo uverili“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare