Dopisnik N1 nakon incidenata: Ne plašim se ničega, nastaviću da radim svoj posao

Vesti 08. mar 202321:38 32 komentara

Dopisnik N1 Milan Nikić izjavio je u emisiji Newsnight, nakon nedavnih incidenata, da je ovo "sedmi put da mu se psihofizički preti". "Ali ja idem dalje, ne plašim se ničega, nastaviću da radim svoj posao kao i prethodnih osam godina za televiziju N1", istakao je Nikić.

Dopisniku TV N1 iz Kragujevca Milanu Nikiću su pretile dve osobe dok je snimao protest otpuštenih radnika kragujevačkog Vodovoda. Potom je nepoznati muškarac iz automobila posmatrao njegov stan u prizemlju zgrade gde živi – čitavih 40 minuta.

„Kada sam bio na tom protestu radnika Vodovoda u petak, ja sam snimao izjave radnika, pokrivanja, oni su tog dana dobili otkaze posle tri godine privremeno povremenih poslova, radio sam svoj posao, u jednom trenutku prišao mi je jedan, meni nepoznat, čovek, jače građe, proćelav, pozvao me je da se izdvojimo dalje od radnika 15 metara iza bagera, ja sam rekao ‘svakako’ i uključio kameru koju sam držao u desnoj ruci. On je rekao da ga ne snimam i pitao zašto ga snimam, ja sam isključio kameru i krenuo ka radnicima“, priča Nikić.

Međutim, dodaje, „on je dok je kamera bila isključena glasno i naredbodavno rekao ‘Nikiću hajde da pričaš sa mnom'“.

Pročitajte još

„Ja sam se ponovo okrenuo, počeo da snimam, pitao sam ga ko ste vi, otkud znate moje prezimo i o čemu imamo da razgovaramo. Ja sam sve to snimio, on je krio lice, i posle sve to dostavio tužilaštvu. Ja i dalje ne znam da li je taj čovek kriminalac, policajac, obezbeđenje… Ja sam bio uznemiren tom reakcijom i već sam bio pri kraju snimanja, pošao sam ka automobilu da spakujem opremu, pozvao sam dvojicu otpuštenih radnika da pođu sa mnom da mi budu svedoci ako opet bude dobacivanja ili pozivanja na razgovor“, kaže on.

Kaže da je oko pet radnika stajalo oko njegovog automobila i čekalo da se spakuje i krene.

„Krenuo sam kući, oni su me ispratili, u međuvremenu sam dva puta stao da pogledam da li me neko prati, zaista sam bio uzbuđen, ovo mi se nikad nije desilo, da me organi reda ove zemlje, da pokušava sa mnom nešto. To gde me je pozivao, taj bager, ja sam posle shvatio da on zaklanja video kamere koje se nalaze na prvom spratu Vodovoda, Zbog toga sam uključio svoju kameru, ona je meni najbolje oružje“, kaže.

Ističe da se svojim poslom dugo bavi.

„Ovo se desilo u petak, u četvrtak pre nego što su oni dobili otkaz, skoro na tom istom mestu je bio njihov protest, tu je bio jedan čovek, videlo se da nešto gleda, ja sam par puta prošao pored njega da bih iz automobila uzeo nešto i pitao sam ga da li je tu službeno, on je klimnuo glavom. Ja ne znam da li je ovaj drugi čovek kriminalac, policajac BIA, nasilnik, apsolutno ne znam“, kaže Nikić.

Priča da je odmah otišao u VJT u Kontakt tačku gde je dao izjavu i napisana je krivična prijava za prvo delo u petak ispred Vodovoda.

„Dan kasnije, u subotu, u 18.10, ja stanujem u prizemlju zgrade koja ima četiri ulaza, video sam kroz prozor kuhinje da se neko parkira baš ispred mog prozora, pored mog automobila, prilazi sa ugašenim farovima, tu staje, malo mi je bilo čudno. Ta osoba nije ni posle 10, 15 sekundi izašla iz automobila, ja sam iz druge sobe, iza zavese, posmatrao šta se dešava. Čovek je bio vezanog pojasa, sedeo neko vreme, popušio je nekoliko cigareta, video se samo žar, on je non stop gledao pravo u moje prozore, sedeo je na osam metara, kao u loži. Ja sam krišom snimio automobil, vidi se i registracija, seat leon je u pitanju. To je trajalo 40 minuta, ja više to nisam hteo da čekam, uzeo sam kameru i izašao iz grade i pošao ka njemu“, kaže on.

Dodaje da je napravio krug oko njega sa uključenom kamerom.

„On je tada upalio automobil, isparkirao se, napravio polukružno, vratio se, ja sam sve vreme snimao, prošao je pored mene, nakon 100 metara zakočio, otvorio vrata i ušao je još jedan muškarac, tako se to završilo negde oko 19h“, kaže Nikić.

I za ovaj drugi događaj, dodaje, zvala ga je u nedelju ujutru zamenica javnog tužioca i zamolila da dođe naredne nedelje da to obrazloži.

„Ja sam u utorak bio kod nje, sat vremena sam davao naknadni iskaz o tome, to je pridruženo prvoj krivičnoj prijavi, ja verujem u naš pravosudni sistem, mislim da će sve biti kako treba, jer je i nasilnik koji me je pre godinu i po dana napao na protestu, prema Jagodini i Rekovcu, procesuiran i osuđen na četiri meseca zatvora“, rekao je Nikić.

Dodao je da je ovo sedmi put da se njemu psihofizički preti i maltretira.

„Tako se dešavalo u SO Despotovac, Batočina, Rekovac, kameru sam zamenio jer je otpao mikrofon, ali ja idem dalje, ne plašim se ničega, nastaviću da radim svoj posao kao i prethodnih osam godina za televiziju N1“, istakao je Nikić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare