Dotrajale šine i prevoz najopasnijih materija – incident kod Pirota nije prvi

Vesti 26. dec 202219:1440 komentara

Jedna osoba preminula u bolnici od posledica trovanja amonijakom, koji je iscurio iz jednog od četiri vagona koji su sinoć iskliznuli iz šina kod Pirota.

Više od 50 osoba, sa simptomima gušenja, tražilo je medicinsku pomoć; njih 15 zbrinuto je u Urgentnom centru u Nišu. Među njima ima dece, kao i stranaca koji su sa simptomima gušenja evakuisani sa zatvorenog auto-puta.U Pirotu je i dalje na snazi vanredna situacija, a na sednici Kriznog štaba saopšteno je da u vazduhu u tom gradu nema amonijaka i da on nije dospeo u vodu tj. u reku Nišavu, ali se zbog preventivnih razloga ne preporučuje korišćenje vode iz česme nizvodno od Pirota bar još nekoliko sati.

Povezano:

Akcident koji se desio kod Pirota, dešava se i u drugim zemljama, kaže resorni ministar, ne navodeći gde se to, preko dotrajalih šina, prevoze najopasnije materije. Kaže još da mu nisu potrebni izveštaji tek oformljenih komisija da bi znao da je pravo rešenje – rekonstrukcija.

„Kada bude izvršena rekonstrukcija, ovom prugom će se voziti 120 km na čas, biće potpuno bezbedna. Sada se na ovoj deonici vozi 30 km na sat, verovali ili ne. Ono što je dodatni problem i što ću ja naravno pitati – zašto se još nije krenulo sa time kada je još 2018. godine bio obezbeđen novac“, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

„Amonijak je gas koji u kontaktu sa vlagom izaziva veoma ozbiljne opekotine, naše su oči i respiratorni sistem prvi na udaru. Kada pričamo o uticaju na ljude. Tako da je koncentracija koja nastaje u vazduhu, a oblaci koje ste videli su upravo posledica reakcije sa vlagom iz vazduha. Oni će se kretati u zavisnosti od atmosferskih prilika“, kaže Maja Milojević, prof. Fakulteta za fizičku hemiju.

Atmosfera iznad Pirota tokom popodneva – mutna. Po tvrdnjama nadležnih, u ovoj smesi nema amonijaka.

Nadležni kažu da su danas na pet lokacija merili prisustvo amonijaka u vazduhu u gradu i da ga nigde nije bilo. Međutim, tokom prepodneva, građani kažu da su osetili taj specifični miris i da opasnim materijama, na dotrajaloj pruzi, svakako nije mesto.

„Nije problem da prevozite opasan transport ako se poštuju svi protokoli. Ovde se očigledno nije poštovalo, to ćemo videti kada bude završena istraga“, kaže Vesićž.

Kako je saopštila Eliksir grupa, koja je vlasnik tereta, pretpostavlja se da je iscurilo oko 20 tona gasa. Gas i dalje curi. Sada se tvrdi da nije ušao u Nišavu. Stručnjaci kažu da za tu količinu mogu biti potrebni dani da se rasprši, a otrovni oblak može i da se kreće, sve u zavisnosti od vremenskih prilika.

Incident kod Staničenja nije prvi. Bilo ih je i ranije na istom mestu. Bilo ih je i na pruzi Niš-Prahovo, gde je teret iste kompanije izletao sa dotrajale pruge, ali nije procurio, tako da je uvek bilo više sreće – nego pameti.

Komentari

Vaš komentar