Dr Delić: Vučić i Brnabić da raščiste – da li će struka imati podršku ili ne

Vesti 03. okt 202123:48 > 23:49 31 komentara
Ivan Dinić/Nova

Virusolog i mikrobiolog dr Milanko Šekler i infektolog prof. dr Dragan Delić složili su se da bi mere u borbi protiv koronavirusa trebalo da budu restriktivnije, smatrajući da se time ne krše ljudska prava, dok je pravnica i kolumnistkinja Peščanika Sofija Mandić ukazala da građanima treba jasno objasniti da neka prava nisu apsolutna, da neka nisu ograničena, ali da ima linija koja se ne prelazi.

Povezano:

„Sećam se da je predsednik Srbije rekao da će poštovati predloge struke. Danas čujemo da premijerka neće da poštuje odluke struke i tu postoji problem. Njih dvoje moraju da to raščiste – da li će struka imati podršku ili neće. Po meni, Krizni štab je pogrešno rešenje od samog početka, spojiti struku sa političarima je nešto što nije bilo celishodno u startu. I pokazalo se, jer su rekli da su u nekom trenutku doneli kompromisne mere“, rekao je dr Delić u „Utisku nedelje“, prenosi Nova.rs.

U medicini ne postoje kompromisne mere, već postoje odluke, rekao je on, dodajući da smo došli u situaciju gde nema kompromisa već da politički deo odlučuje u ime struke.

„Verujem da će kolege uspeti da se izbore za stručne stavove, da se drže struke i da to objave. Voleo bih da čujem stav medicinskog dela Kriznog štaba šta misle o svemu ovome“, istakao je dr Delić.

Napomenuvši da mu sve ovo liči na tragediju epskih razmera, on je istakao da smo u ovom trenutku zbog korone izgubili ceo grad u Srbiji.

Naveo je da se post kovid simptomi ne mogu sagledati, ali i da su nekovid bolesnici ugroženi, jer ne može na vreme da im se postavi dijagnostika i da se leče.

„Mnogi političari i lekari ne znaju mnogo o kovidu, njihovo neznanje je prihvatljivo, ali ne mogu da razumem agresivne neznalice koje nameću svoje odluke“, istakao je dr Delić.

Prema njegovom mišljenju, dok se specifične mere ne završe, a to je potpuna vakcinacija što je daleko, mora da se sporovedu nespecifične mere zaštite.

Komentarišući izjavu premijerke Ane Brnabić da ne veruje merama i da je vakcina jedini lek, dr Šekler je ponovio stavove nekih članova Kriznog štaba da je jedino rešenje zatvaranje na 10 dana, ali da je sada prekasno i za kovid propusnice.

„Još pre mesec dana sam rekao da je za to kasno, a sada je i prekasno. Po meni mere treba da budu restriktivnije. Žao mi je što smo propustili da uvedemo kovid propusnice, a sada već pričamo o zatvaranju“, rekao je Šekler u „Utisku nedelje“.

On je napomenuo da nijedna mera nije ukinuta, ali da su manifestacije pa i svadbe svakodnevne, kao da se ništa ne dešava i da nemamo toliki broj zaraženih.

Priča se o nekom ugrožavanju ljudskih prava, kao da smo mi bastion ljudskih prava i da su ona nedodirljiva, da smo mi primer za celu Evropu jer svuda u Evropi vidite da mogu da se uvedu restriktivnije mere i da se tamo niko se ne poziva na ljudska prava. Ne razumem zašto ne može kod nas da se primene, upitao je dr Šekler.

Sa druge strane, Sofija Mandić smatra da stvari od početka nisu postavljene kako treba.

„Ko je zapravo odgovoran da upravlja ovom epidemijom. U jednom trenutku imamo potrebu i da zaštitimo ljudske živote i da ograničimo ljudska prava, ali da to ne uradimo prekomerno. Krizni štab nema apsolutno nikakva, ni ustavna ni zakonska ovlašćenja da odlučuje o merama protiv kovida“, istakla je ona u „Utisku nedelje“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare