Dr Ostojić: Krenućemo sa vakcinisanjem dece od 12 godina, iz određenih grupa

Vesti 14. jul 202109:57 > 10:1472 komentara

Dr Olivera Ostojić iz KBC Dragiša Mišović rekla je da će se krenuti sa vakcinisanjem dece od 12 godina, s preporukom da to budu pacijenti iz rizičnih grupa.

„Krenućemo sa decom od 12 do 15 (godina), videćemo šta će biti. Dobili smo odobrenje naše Agencije za lekove i za decu od 12 godina. Za sada je preporuka da idu hronični pacijenti, pacijenti u rizičnim grupama, što se tiče mlađe kategorije. Ovi od 16 godina – bilo bi lepo, kad su već bili na Egzitu, i da se vakcinišu“, rekla je dr Ostojić u Novom danu.

Povezano:

Agencija za lekove i medicinska sredstva ranije je saopštila da je odobrila korišćenje Fajzerove vakcine za decu uzrasta od 12 do 15 godina. „Potvrđeno je su se stekli svi zakonski uslovi – a pre svega da su ispunjeni najviši stručni kriterijumi koji se odnose na bezbednost i efikasnost – i donet je zaključak da se ova vakcina može koristiti kod populacije uzrasta od 12-15 godina u Republici Srbiji“, navedeno je tada u saopštenju Agencije za lekove.

Doktorka kaže da poslednjih nedelju dana imaju troje dece s bolesnim mamama na odeljenju u KBC Dragiša Mišović. Imaju blaže do srednjih kliničkih slika, ali deca su mala, zaražena od svojih roditelja u kućnim uslovima, navodi. Pre toga, kako dodaje, dve nedelje nije bilo dece na dečjem kovid-odeljenju ove bolnice.

Ali, videli smo Egzit, vidimo da se organizuju razni kampovi, letovanja, razne rekreativne nastave, i tu postoji mogućnost da krene da se širi koronavirus, videćemo, ali molimo mlade roditelje da se vakcinišu, molimo decu od 16 do 18 godina, navela je doktorka. Ambulantnih pregleda ovih dana nema puno, dodaje.

Govoreći o delta soju kaže da se primetilo do sada da se on više širio, da je u jednom trenutku širenja više dece obolelo, ali da se klinička slika gotovo nije se razlikovala u odnosu na prethodne sojeve.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar