Dr Radulović o incidentu u Tiršovoj: Izjave oca neistinite, imam svedoke

Vesti 18. mar 202317:06 174 komentara
Dajana Pavlović
Privatna arhiva

Dr Spasoje Radulović, na koga se požalila majka osmogodišnje devojčice sa invaliditetom od sto odsto, navodeći da su ona i njen suprug doživeli niz neprijatnosti kada su došli u Tiršovu kako bi se detetu zamenila gastrostoma, obratio se redakciji N1 uz neka dodatna pojašnjenja, dodajući da majka koja je o tome govorila nije bila prisutna kada se sve dešavalo. On tvrdi da su izjave oca "iskonstruisane i apsolutno neistinite", a da "za svaki deo komunikacije sa ocem postoje svedoci". Video nadzor i satnica prijavljivanja u našem sistemu pokazuju da je pacijentkinja prijavljena u 9h i 16 minuta, a odjavljena u 10h 53 minuta sa overenom otpusnom listom, naveo je doktor. Kako je dodao, otac devojčice je njega nazivao pogrdnim imenima, za šta ima svedoke, nakon čega su i pozvali policiju.

Da naglasimo, portal N1 obratio se, nakon što su nam se roditelji javili, i „Tiršovoj“ kako bismo dobili i drugu stranu priče. Iz Tiršove su nam poslali odgovore dr Spasoja Radulovića o ovom slučaju, a koji su objavljeni u celini, u istom tekstu.

Danas je stiglo dodatno reagovanje, koje prenosimo.

Doktor objašnjava da prilikom ranijih susreta i lečenja devojčice „nije bilo primedbi od strane roditelja koji imaju pravo na izabranog lekara“.

Povezano:

Dana 10. marta 2023. godine otac je dete doveo u ambulantu abdominalne hirurgije radi zamene stome. Problem je nastao kada je zatražen uput za bolničko lečenje a zatim i odbijanje da se postavi gastrostoma koju otac donosi, objašnjava doktor. Podsetimo, kako je pisao portal N1, prenoseći reči roditelja – došlo je do problema administrativne prrode, odnosno zbog uputa za stacionarno lečenje koji roditelji nisu imali, a koji im, kako su oni ustvrdili u izjavi za N1 – „u telefonskom razgovoru sa doktorom nije bio spomenut“.

Da pojasnimo, gastrostoma je cevčica koja se plasira direktno u želudac i preko koje se unose hrana i lekovi. Roditelji su rekli da su kupili rezervnu stomu poučeni lošim iskustvom koje su imali prethodnog leta.

„Postupak je bio čudan, jer otac dobro zna da je stoma uredno menjana na našoj klinici sa bolničkim uputom i da nije potrebno da donosi kupljenu stomu. Nakon regulisanja uputa dete je prebačeno u posebnu ambulantu gde je gastrostoma zamenjena koju je lično doneo doktor. Rutinskom proverom zamenjene stome utvrđeno je da ona funkcioniše, što je opet dovelo do reakcije. Otac reaguje tako što naziva doktora pogrdnim imenima u prisustvu radnika obezbeđenja i medicinske sestre, zbog čega je pozvana policija“, navedeno je u reagovanju doktora.

Majka deteta, s druge strane, tvrdila je da je doktor bio veoma neprijatan. „Doktor je tvrdio da je stoma ispravna i da će da je steriliše i stavi drugom detetu. Tada je došlo do verbalne rasprave između doktora i mog supruga, nakon koje je doktor pozvao policiju. Tek pošto smo svi dali izjave policiji, ova agonija od zamene gastrostome je konačno bila završena. Ovakav stres proživljavamo svaki put kada vodimo dete na zamenu gastrostome, zbog čega smo odlučili da se obratimo redakciji N1“, navela je ranije ona. Kako je tada rekla, nakon pristizanja uputa, dete sa invaliditetom, koje ima traheostomu i povremeno koristi aparat za disanje „čekalo je u punom hodniku još više od sat vremena“.

Dr Radulović kaže da majka deteta, koja je o tome govorila za portal N1, „nije bila prisutna ni jednog trenutka u dešavanjima koja opisuje, niti je bila sa detetom“. Otac je bio sam sa detetom pri ulasku u ambulantu i pri menjanju gastrostome, dodao je.

„Iz svega iznetog kategorički i dokumentovano tvrdim da su izjave majke koja interpretira komunikaciju sa mnom, a da nije bila prisutna, a zatim i oca iskonstruisane i apsolutno neistinite, a da za svaki deo komunikacije sa ocem postoje svedoci. Video nadzor i satnica prijavljivanja u našem sistemu pokazuje da je pacijentkinja  prijavljena u 9h i 16 minuta, a odjavljena u 10h 53 minuta sa overenom otpusnom listom“, naveo je doktor.

On tvrdi da su izjave roditelja „lažne“ i da se njima na najbrutalniji način vređa njegova ličnost i dostojanstvo i, kako dodaje, devalvira njegov dogogodičnji hirurški rad sa skoro deset hiljada operacija kod dece. Doktor navodi da se dalje neće oglašavati o ovom slučaju, a da će u slučaju daljeg kompromitovanja njegove časti, ugleda i profesionalnog integriteta ostvariti svoju zaštitu u zakonom propisnom sudskom postupku.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare