Dr Rakić: Svi odgovorni za slučaj sa BCG vakcinama da budu sankcionisani

Vesti 28. okt 202208:42 47 komentara
Shutterstock

Umesto BCG vakcine protiv tuberkuloze, 600 beba u GAK "Narodni front" u Beogradu dobilo je fiziološki rastvor, saopštila je novopostavljena ministarka zdravlja Danica Grujičić. Fiziološki rastvor umesto vakcine su primila novorođenčad otpuštena između 16. septembra i 19. oktobra ove godine. Bivša direktorka "Narodnog fronta" Snežana Rakić kazala je za N1 da "postoje stvari koje u jednoj bolnici ne smeju da se dese" i da svi odgovorni moraju da budu sankcionisani.

„Nije jedna osoba odgovorna. Svaka bolnicafunkcioniše po komandnoj odgovornosti. Kad se desi obvako nešto, vi sa tim poljuljate sigurnost majke i male dece. Sve što se radi sa bebama je posebna odgovornost, to su vulnerabilne grupe koje su i zakonom zaštićene“, izjavila je Rakić u Novom danu.

POVEZANE VESTI

Kako je objasnila, svaki lek koji dobijete ima na sebi upustvo za upotrebu i to je nešto što, dodaje, mora da se pročita.

„Morate da upozorite medicinsko osoblje koji je način aplikacije leka. To jeste problem. Došlo je verovatno, ili neznanjem ili nepažnjom do ovoga. Šta god da se desilo, napravljen je ozbiljan problem, jer se ne radi o jednom slučaju“, rekla je.

I dodala: „Postoje stvari koje u jednoj bolnici ne smeju da se dese i moraju odmah da budu sankcionisane“.

„Svi koji su učestvovali u organizaciji posla moraju da budu sankcionisani. Tu na scenu stupa država, jer vi kada dođete na mesto direktora jedna stvar je da organizujete posao, a druga je da zaštitite javnost, populaciju od ovakvih stvari, od uznemiravanja i da se posao odradi na najbolji mogući način“, izjavila je Rakić.

Na pitanje da li je problem što deca nisu primila BCG vakcinu tada kad je bilo planirano, ona kaže:

„Deca mogu da prime tu vakcinu do napunjene godinu dana i to je zakonska obaveza u Srbiji“, kazala je.

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu formiralo je predmet u vezi sa navodima da je u GAK „Narodni front“ 600 beba umesto BCG vakcine, dobilo fiziološki rastvor.

Pogledajte uključenje u Novi dan:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare