Bura u niškom SNS-u: Bivši saradnik optužio Draganu Sotirovski za ispumpavanje novca iz budžeta

Vesti 22. maj 202410:04 75 komentara
N1

Bivši saradnik tereti odlazeću gradonačelnicu Niša Draganu Sotirovski za ispumpavanje novca iz gradskog budžeta preko višestruko uvećanih javnih nabavki i nameštanje tendera, dok jednog gradskog većnika bliskog njoj dovodi u vezu sa reketiranjem privatnih firmi, pišu Južne vesti.

U završnici kampanje za lokalne izbore u Nišu, a nakon što je ime Dragane Sotirovski izostavljeno na listi Srpske napredne stranke, pojavio se uzbunjivač, prenosi Nova.rs.

U Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu stigla je krivična prijava protiv gradonačelnice. Podnela ju je osoba iz vrha Gradske uprave, koja je kako kaže za Južne vesti bila upućena u mnoge poslove. On je ispričao da su postojale četiri korupcionaške šeme.

Nameštanje za advokatske i konsultantske usluge

U okviru ovog dela oprtužbi, uzbunjivač je ispričao da je Niš, između ostalog, dobio firmu koja će raditi zaprašivanje. To ne bi bilo ništa neobično, da cena nije višestruko veća nego ranijih godina, tačnije 900 miliona za 15 godina, 60 po godini.

U periodu od 2020. do 2023. godine, ova usluga je koštala višestruko manje. Najpre pet miliona, pa 10, da bi 2023, kada je uvedeno i zaprašivanje iz aviona, koštala 20 miliona.

Uzbunjivač je rekao i da mu je gradonačelnica rekla da je neophodno da se vrednost uveća i da mora da bude 60 miliona.

Reketiranje privatnih firmi

Uzbunjivač navodi da je u toku 2023. dobio pisani nalog od gradonačelnice da napravi spisak svih nelegalno sagrađenih hala na teritoriji Grada Niša, uz pomoć svih zaposlenih u Gradskoj upravi. Kaže da je uz pomoć građevinske inspektorke sačinio spisak od oko 100 bespravno sagrađenih hala koje je dostavio gradonačelnici lično.

Po saznanjima uzbunjivača, kako navodi u prijavi, spisak je gradonačelnica dostavila jednom gradskom većniku koji je predao spisak dalje licima iz “kriminogene sredine”, a onda su oni odlazili na adrese svih vlasnika hala i od njih zahtevali da predaju novčane iznose od 15.000 evra.

Pešačke ograde duž bulevara i širokih ulica u Nišu

Južne vesti su pisale o firmi Femil iz Obreža koja je dobila taj posao i skoro 100 miliona dinara, kao i o tome da su konkurentske firme bunile da su uslovi štelovani.

Upravo o tome svedočio je i uzbunjivač koji u prijavi navodi da je sve namešteno po nalogu gradonačelnice i Agencije za bezbednost saobraćaja. Objašnjava svedočenjem i dokumentacijom da je postavljeno 1.813 metara ograde i ukazuje da je reč o nerealnoj i uvećanoj ceni.

Poslovanje niškog Parking servisa

Tačnije, na potencijalne zloupotrebe službenog položaja gradonačelnice u odnosu na rad Gradske uprave.

“U decembru 2023. primio sam Plan i program poslovanja za 2024. u kome je bilo određeno na koji način će se novčana sredstva od prihoda Parking servisa rasporediti. Proverom stručne službe utvrđeno je da novčana sredstva nisu na pravilan način raspoređena, da su troškovi znatno uvećani, kako bi se što manji iznos vratio u budžet grada”, svedoči uzbunjivač u prijavi.

Pošto se nije, kako kaže, saglasio sa njenim nalozima, naložio je građevinskoj inspekciji da postupa u skladu sa zakonom i da izađe na lice mesta i preduzme mere iz svoje nadležnosti u pogledu objekta koji je sagrađen u Sarajevskoj ulici. Smenjen je tada sa svoje pozicije.

Nova.rs podseća i na ranije afere gradonačelnice Niša. Njen zet se, primera radi, nalazio na konačnoj listi za kupovinu socijalnih stanova u Ulici Majakovskog, a Agencija za sprečavanje korupcije je protiv nje pokrenula postupak jer je kasno prijavila potencijalni sukob interesa.

Nakon fizičkog sukoba između bivšeg zamenika gradonačelnika Miloša Banđura i omladinca SNS Marka Simova, odbornik Banđur okrivio je Sotirovski da ona stoji iza napada na njega, dok je direktor Univerzitetskog kliničkog centra optužio za kriminal.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare