„Drama“ oko Diznijevog crtaća – uverenja u Srbiji prilično sužena i rigidna

Vesti 09. dec 202220:08110 komentara

Diznijev crtani film "Čudesni svet" uzburkao je javnost u Srbiji. Glavni junak animiranog filma prvi put je gej, deo javnosti zbog toga negoduje i kaže to je širenje homoseksualne ideologije, deo smatra da je reč o iskoraku u stvaranju tolerantnijeg društva. Psihološkinja Radmila Vulić Bojović ističe da su uverenja u Srbiji o emocionalnom životu i seksualnosti prilično sužena i rigidna, te da možda ovakvi crtabi filmovi mogu da pomognu da se vidi malo širi spektar toga.

U prvom planu u filmu su fantastično okruženje puno misterioznih događaja, trejler za film upravo to stavlja u prvi plan, ali je među gledaocima u Srbiji gej tinejdžerska romansa glavna tema. Čuli smo ocenu da to „deci nameće ideologiju homoseksualizma“. Na pitanje da li je to ideologija, Vulić Bojović se pita kako se jedna tako svakodnevna stvar – da se neko nekome sviđa proizvodi u ideologiju i od nje se pravi bauk i strah i trepet.

Povezane vesti

„Generalno, seksualnost tinejdžetra nedovoljno je fiksirana i mi ne znamo da li je ovaj momak gej. On u tom trenutku pokazuje naklonost prema osobi istog pola, ne znamo kako će sve razviti, ali donosimo sud. Važno je da pokušamo da odvojimo deo racionalni, deo znanja i iskustava vezano za priču o razvoju seksualnosti, pa i homoseksualnosti i naš emocionalni odgovor koji može biti ovakav ili onakav“, rekla je psihološkinja.

Ona ističe da emocionalno reagujemo na nešto što nam je nepoznato, strano, ili što nas plaši ili nas privlači a ne smemo to da pokažemo. „Važno je odvojiti činjenice, priču o krucijalnom doživljaju jedne mlade osobe, od neke ideologije pod znacima navoda ili skrivene poruke koja se time šalje“, kaže.

Povodom činjenice da su mnogi roditelji sa decom napuštali projekciju filma, ona kaže da je u pitanju notorna predrasuda kod roditelja koju je bespredmetno objašnjavati, ali izgleda i da nije jer se „toliko puta saplićemo o to“. „Sama činjenica da će neko videti nekog ko je u emocionalnom odnosu sa osobom istog pola ne znači da će on biti više sklon da bude takav, sličan tome“, istakla je Vulić Bojović.

„Ljudi koji imaju naklonost ka osobama istog pola to ne biraju, to je njihovo urođeno svojstvo. Šta je altrenativa – da taj momak to potisne, ne pokaže i živi s posledicama toga nadalje u životu, to ne može da izađe na dobro“, ocenjuje psihološkinja.

Ističe i da najveći broj osoba koje pokazuju homoseksualnu orjentaciju odrastao u heteroseksualnim porodicama i da se to „nije prenelo na njih“. Dakle, kaže Vulić Bojović, to nije zaraza, to je naše lično svojstvo, sa tim se rađa.

„Neko oseća privalčnpost ka osobama oba pola, i oni bi trebalo da imaju slobodu da se ponašaju u skladu sa preferencama, a ima i aseksualnih osoba“, dodaje.

Vulić Bojović navodi i da su mržnja i gnev posledica frustracija koje su brojne na svim nivoima, ne samo u emocionalnom životu, te da čovek koji je srećan i ispunjen ne može da mrzi, zbog čega je pre svega važno da se bavimo sobom.

 

Komentari

Vaš komentar