Drčelić: Rio Tinto ispit generacije – septička jama Evrope ili moderno društvo

Vesti 15. sep 202109:51 > 10:10 46 komentara

Glavni i odgovorni urednik novina Nova Stojan Drčelić kaže za N1 da je svrha posete Beogradu odlazeće nemačke kancelarke Angele Merkel da kaže da će litijum da se kopa u Srbiji. "Česi imaju više litijuma od nas, Nemci imaju najviše, ali oni to neće da eksploatišu, tamo su 'zeleni' to oborili za dva dana, 'ono što je u zemlji, treba da ostane u zemlji'. Ne bi da kopaju tamo, ali su zainteresovani da kopaju ovde. Rio Tinto je najveći ispit za ovu generaciju građana i političara - ili ćemo ostati evropska septička jama ili ćemo raditi na tome da postanemo moderno, normalno društvo", kaže on.

Dodaje da je Metju Palmer, bivši zamenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta, rekao da su Amerikanci zainterosovani i da je zatražio od opozicije da ne opstruira Rio Tinto.

Povezane vesti:

„Merkel je došla da ‘zaglavi nogu u vrata’, da se ‘zapljune’. Mislim da je to tragedija. Na njenoj konferenciji za novinare nije bilo moguće prisustvo nezavisnih medija, to ne biva bez protokola sa nemačkom ambasadom, za nju bi bilo neprijatno pitanje zašto želi litijum u Srbiji, a ne u Nemačkoj“, rekao je Drčelić i zapitao se ako je ona imala mogućnost da reši pitanje Zajednice srpskih opština, zašto to nije uradila.

„Ona je bila osoba koja je telefonskim pozivom mogla da smiri neke konflikte u regionu. Pitanje Kosova je potpuno u fazi hibernacije, zaleđenog konflikta“, rekao je.

Upitan šta slavimo danas, Drčelić kaže da većina ljudi ne zna.

„U Srbiji ni za Dan državnosti ne verujem da 60 odsto građana zna šta se slavi. Ovom manifestacijom vlast pokazuje potrebu za predstavljenjem sebe kao državotvorne stranke i državotvornog predsednika, kao da smo okupatora oterali pre mesec dana, kao da sve počinje od juče ili kao da smo izašli iz rata pre mesec dana ili da treba da uđemo u rat. Nemam ništa protiv zasteve, ali mi niko nije branio ni juče, a još manje imam protiv ćirilice. Ova je stranačka manifestacija, stranački skup za novac svih nas – on kada pozivaju na jedinstvo, on poziva svoje biračko telo na homogenizaciju pred izbore“, rekao je on.

Glavni urednik Demostata Zoran Panović rekao je da bi opozicija pre trebalo da odustane od dijalogu sa režimom, nego od bojkota, a Drčelić ističe da u normalnim okolnostima ni dijalog ne bi bio problem.

„Sednemo i pričamo, ali ne vidim kako bi opozicija ovako mogla da prenese poruku, ova agresija je implementirana još za vreme Srpske radikalne stranke. Sklon sam da razmišljam slično Panoviću, možda je bolje dobiti termin, mozda i monolog, obratiti se biračima, okupiti ljude i onda u monologu izneti svoje stavove. Ukoliko ne dobiju striktnu naredbu, oni svi mogu pristojno da se ponašaju, ali njihov način politike je agresija, agresija, agresija. Dačić i Tadić bi mogli da pričaju, Maja Gojković sa bilo kim iz opozicije, ali oni pre uslaska u studio dobiju striktne zadatke kako da se ponašaju. Moramo da računamo da dobar deo stanovništva godinama nema mogućnost da čuje bilo šta, kada kalemite činjenicu da se ovde radi o najprimitivnijem PR, kada ‘lajete’ na susede, kada ste izgazili institucije – svaki njihov nastup je homogenizacija biračkog tela. Našoj opoziciji ne nedostaje političkog programa, fali im oslanjanje na ljude koji su pobeđivali, Tadić i Đilas su pobeđivali, mislim da bi oni morali malo istrureniji da budu“, rekao je Drčelić.

Kaže da je dokument evroposlanika „stidljiv“ dokument, koji je saobrazan sa stavom da ovde ne treba talasati.

„Oni imaju dobrog saradnika u Beogradu, čoveka koji je spreman da obeća. Mislim da Brisel još nije u opoziciji našao sagovornika, taj dokument je daleko ispod standarda. Mislim da dokument koji je poslao deo opozicije, prilično je taj zahtev sa aspekta nekog is SNS neprihvatljiv. Mislim da to nije poslednja ponuda, napravaljena je greška, fokus je bio na medijima, a ne na tački da se izbori razdvoje. Činjenica je da će Aleksandar Vučić biti kandidat od ulaza u zgradu do predsednika države, biće nosilac liste, previše je fokus bio na medijski aspekt priče, ako gledate kako se oni ponašaju u gostovanjima, oni vam pojedu vreme, kad bi i dali termine, debatne emisije, mislim da bi to bilo za gledanje od dva minuta i da biste morali da prebacite“, zaključio je Stojan Drčelić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare