Drecun: Nema razgovora ako ne bude dogovoreno formiranje ZSO

Vesti 06. jun 202113:15 14 komentara
N1/arhiva

Predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije Milovan Drecun je, povodom nastavka dijaloga Beograda i Prištine, rekao da uopšte nema razgovora ako ne bude dogovoreno formiranje Zajednice srpskih opština i da tačno budu precizirani rokovi.

Drecun je ocenio da premijer Kosova Aljbin Kurti zagovara nastavak razgovora Beograda i Prištine, ali samo kao pripreme nekog novog sastanka, a ne prema dnevnom redu koji je utvrdio izaslanik EU Miroslav Lajčak i koji znači formiranje Zajednice srpskih opština.

On je za RTS rekao da Beograd neće da dozvoli da na dnevnom redu uopšte ne bude Zajednica srpskih opština.

Drecun je istakao da Beograd očekuje da se razgovara o formiranju ZSO, dok Priština stalno svojim novim platformama pravi prepreke za nastavak dijaloga, što je gubljenje vremena.

Povezane vesti:

„Jasno je da Kurti cilja na to da se razgovara isključivo o takozvanom međusobnom priznanju, a da se sve druge teme ostave po strani. Pa, kad Beograd prizna Kosovo, a neće ga nikada priznati, e onda može da se razgovara i o drugim temama“, rekao je Drecun.

On je ocenio da će možda pitanje nestalih biti ono pitanje oko koga će prvenstveno moći da se postigne nekakav dogovor i da se tu bar ostvari neki napredak, na šta je američki predstavnik za Zapadni Balkan Metju Palemr pokušao da usmeri nedavno Prištinu.

„A, ako mi budemo čekali hiljadu njihovih novih platformi, onda će zaista biti problema ili neće biti postignut nikakav napredak“, ukazao je Drecun, ponovivši da je srpska strana apsolutno spremna da se razgovara o tom pitanju, da se ono rešava.

Drecun je naveo da, međutim, Albanci uvek postavljaju prepreke i za njih je rešavanje sudbine nestalih samo ako se reši pitanje nestalih Albanaca, dok ih uopšte ne zanima pitanje nestalih Srba.

„Kada Beograd traži neku lokaciju – tu se pojave nekakva upozorenja o radioaktivnim materijalima i da se te lokacije prskaju hemikalijama kako bi se sve spržilo. Priština nije iskreno posvećena rešavanju tog pitanja“, smatra Drecun.

On je rekao da je novina to što je Palmer rekao da sporazum može da bude postignut i bez priznanja, ako se dve strane o tome dogovore.

„To uliva nadu da će u narednom periodu moći da se razgovara o nekim pitanjima koja su bila na dnevnom redu, onako kako ih je Lajčak dogovorio sa obe strane prošle godine“, rekao je Drecun.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare