Drecun: Pritisci da Beograd prihvati plan EU za Kosovo i odustane od 1244

Vesti 13. dec 202210:09 15 komentara
N1

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ocenio je su spoljno-politički pritisci, kao i pritisci iz Prištine, sastavni deo dogovorene kampanje koja se sprovodi da bi se Beograd naterao da prihvati plan Evropske unije za kosovsko pitanje.

„Ono što je sada u fokusu i što ćemo imati u narednom periodu, jeste da Beograd odustane od Rezolucije (Saveta bezbednosti UN) 1244, zato im toliko smeta ova priča o zahtevu da se omogući povratak dela naših snaga bezbednosti, kao i da prihvati da izađe iz statusno-neutralnog okvira u kome se odvijao čitav briselski proces“, rekao je Drecun za TV Pink.

Prema njegovim rečima, tražiće se da Beograd prihvati nešto za šta Evropska unija nema mandat, dodajući da je EU dobila mandat od Generalne skupštine UN da rukovodi procesom dijaloga Beograda i Prištine, ali samo o tehničkim pitanjima, ne i o statusnim.

„EU sada pokušava, bez našeg pristanka, bez pristanka UN, sebi da da mandat da može da vodi razgovore o statusu Kosova i Metohije, odnosno da pokuša da nas natera da priznamo lažnu državu Kosovo“, kazao je Drecun.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare