„Druga Kolubarska bitka“: Leci o štetnosti litijuma, doneta i zamućena voda

Vesti 16. nov 202222:10 4 komentara

Narodni pokret "Marš s Kolubare" u sredu je u Valjevu organizovao celodnevnu ekološku akciju simbolično nazvanu "Druga Kolubarska bitka protiv Euro Litijuma".

Na pet punktova u gradu aktivisti ekoloških pokreta delili su propagandni materijal i razgovarali sa građanima o posledicama dosadašnjih geoloških istraživanja kanadske kompanije „Euro litijum Balkan“ u dolini Kolubare i opasnostima po životnu sredinu u slučaju da bude otvoren rudnik litijuma i bora.

U ovu ekološku akciju uključili su se i meštani sela Lukavac čiji su bunari zagađeni, a voda zbog povećane koncentracije bora i litijuma više nije za upotrebu.

„U međuvremenu ništa se nije promenilo. Doneo sam vodu iz svog bunara da građani Valjeva vide kako je i dalje zamućena. Moja kuća je oštećena, voda iz bunara vidite kakva je! Gradsku vodu nam ne daju, ova opština nam ne da vodu“, kaže Cvetko Jovanović iz tog sela.

N1

„Ja u Lukavcu imam plantažu borovnice i lešnika od tri i po hektara. Od 2014. godine sam u Lukavcu otpočeo taj biznis i do 2020. godine nisam imao problema sa ispravnošću vode u mojim bunarima. Obraćao sam se više puta kompaniji Euro Litijum Balkan da mi odgovore na moje činjeničko stanje – da li su uzrok tome, apsolutno nisam imao nikakav odgovor od njih“, navodi Branko Arbajter.

Povezano:

Svi oni u Evropi koji govore kako Srbija treba da koristi svoj potencijal, Srbiji namenjuju ulogu moderne kolonije ili žrtvovane zemlje, rekao je u Valjevu profesor beogradskog univerziteta Ratko Ristić.

„To koriste brojni evropski političari, a sekretar za unutrašnju trgovinu Evropske unije govori o tome da Evropa, po svaku cenu, treba da iskoristi sve svoje potencijale često i nauštrb nekih ekoloških standarda. Postavlja se osnovno pitanje zašto bi Srbija pothranjivala industrijske i profitne interese bogatih evropskih kompanija ako isti taj litijum imaju i u Engleskoj, i u Nemačkoj i u Francuskoj i u Finskoj i Portugaliji? Zašto Srbija mora da žrtvuje svoj prostor, zdravlje svog stanovništva, svoje prirodne resurse da bi smanjila disbalans u nekom poređenju sa Kinom, kada su u pitanju retki elementi i minerali“, navodi profesor Ristić.

Advokat Sreten Djordjević, pravni zastupnik Narodnog pokreta „Marš sa Kolubare“, rekao je da današnja praksa u svetu pokazuje da se sve rudarske kompanije najviše plaše organizovanog naroda. „Ne u formi političkih udruženja, nego u jednoj provizornoj formi koju je teško omeđiti, gde je teško iskazati pun koruptivni potencijal. Organizovani narod sa paralelno pravnim aktivnostima radi sprečavanja takvih aktivnosti“, naveo je.

U današnjoj ekološkoj akciji „Druga Kolubarska bitka protiv Euro Litijuma“ učestvovali su aktivisti brojnih ekoloških pokreta širom Srbije. Podsetimo, na današnji dan otpočela je čuvena Kolubarska bitka u Velikom ratu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare