Drugi deo opozicije predstavio svoju platformu, četiri cilja za dijalog

Vesti 13. feb 202113:31 > 14:53 44 komentara

Predstavnici dela opozicije objavili su četiri cilja platforme za međustranački dijalog pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta, a ti ciljevi su - slobodno i tajno izjašnjavanje građana na izborima, sprečavanje zloupotreba državnih javnih resursa u političke svrhe, oslobađanje medija i uspostavljanje stručnih tela koja kontrolišu izbore.

Oko platforme koja je predstavljena okupljeni su Demokratska stranka, Pokret za preokret, Pokret slobodnih građana, Stranka slobode i pravde, Inicijativa Ne davimo Beograd i Zajedno za Srbiju.

Predstavnica Inicijative Ne davimo Beograd Biljana Đorđević rekla je da taj deo opozicije traži vanredne izbore na svim nivoima, razdvajanje izbora i obavezu da nosilac liste bude na listi.

Povezane vesti:

„Imao Vučića koji je nosilac liste na lokalnim i republičkim izborima, što stvara situaciju u kojoj su lokalni izbori pod senkom republičkih izbora i to urušava razvoj lokalne demokratije“, rekla je Đorđević.

Zamenik predsednika Stranke slobode i pravde Borko Stefanović rekao je da oni traže formiranje prelaznog tela za sprovođenje izbora, bilo to neko novo ministarstvo ili koordinaciono telo sa izvršnim ovlašćenjima, koje će služiti da spreči pritiske i ucene na birače u Srbiji, a na čijem čelu bi bila nestranačka ličnost, stručna za biračko pravo, koja se bira na predlog opozicionih stranaka.

To telo bi imalo ovlašćenje ne samo da nadgleda proces, već da postavlja poverenike u državnim institucijama i preduzećima gde je država vlasnik više od 50 odsto, koji bi prikupljao podatke o pritiscima i ucenama nad zaposlenima i te anonimne prijave analiziralo i predstavljalo u medijima. Telo bi se bavilo i nadzorom radnih naloga u odnosu na zloupotrebu radnika u političke svrhe.

Stefanović je dodao da traže i paralelno uredništvo informativnog programa Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine, tako što će Upravni odbor imenovati paralelno uredništvo informativnog programa ili urednika na poziv, koji bi se bavio svim informativnim programima od jutarnjih programa, popodnevnih programa, debatnih emisija i dnevnika.

On je rekao da je za to potrebno obaviti popis svih emisija na javnim servisima, gde bi se uveo paralelni urednik i da treba uvesti nove informativne emisije.

Dodela slobodne nacionalne frekvencije, promena članova REM…

Predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović rekao je da oni traže dodelu jedne slobodne nacionalne frekvencije nekoj televiziji, promenu članova Regulatornog tela za elektronske medije, kao i da se prema dogovoru o dodeli jedne slobodne frekvencije primeni i na raspodelu ostalih frekvencija od 2022. godine.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović ocenio je kako treba tri meseca da se ono što se dogovori u dijalogu uspostavi – da se osnuje telo za nadzor, postave poverenici i uspostave paralelna uredništa i nakon toga šest do devet meseci da se to primeni na izborni proces do izbora.

Biljana Đorđević je dodala da traže moratorijum na ustavne promene, jer novi saziv skupštine nema legitimitet za nastavak tog procesa.

Potpredsednica DS Dragana Rakić nada da će u narednom periodu opozicija doći do jedinstvene platforme iza koje će svi stati, a Veselinović je rekao da je platforma otvorena za doradu.

Na pitanje ima li ima šanse da opozicija usaglasi i ponudi jednu platforu, jer je juče drugi deo opozicije predstavio svoju platformu, Đorđević je rekla da je razlika u pristupu, ali da će se – ako bude volje – doći do saglasnosti po mnogim pitanjima.

Veselinović je naveo da su svima poslali predlog prve platforme i da su komunicirali sa svima koji su odgovorili, naglasivši da on jeste za razgovor, ali ne posredstvom medija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare