Zatvorena birališta na Kosovu, 38 odsto birača glasalo

Vesti 14. nov 202108:35 > 20:45 4 komentara
Tanjug/ AP Photo/Visar Kryeziu

Na izborima za gradonačelnike 21 opštine ne Kosovu u 19 časova su zatvorena birališta. Kako je objavila Centralna izborna komisija, odziv je bio 38 odsto, što je znatno manje nego u prvom krugu izbora održanih 17. oktobra. Kako izveštava dopisnica N1 sa Kosova, izborni dan protekao je mirno, izlaznost je u poslepodnevnim satima bila veća.

Ona je navela da su iz tužilaštva saopštili da je na pojedinim mestima bilo nepravilnosti i kršenja izbornog procesa, poput slikanja izbornog listića, falsifikovanja dokumenata i zastrašivanja.

Podseća da je interesantno da vladajuće Samoopredeljenje u prvom krugu nije dobilo nijednu opštinu, a Srpska lista koja tradicionalno pobeđuje u svim opštinama sa srpskom većinom još u prvom krugu, ovoga puta morala je u drugi krug u opštini Klokot. U toj opštini je bila i najveća izlaznost od 53 odsto. Kandidati za predsednika opštine bili su Vladan Bogdanović iz Srpske liste i Strahinja Spasić iz Građanske inicijative Srpska narodna sloga.

Prema rečima dopisnice N1, neki analitičari smatraju da je tako loš rezultat Samoopredeljenja u prvom krugu posledica sazrevanja izbornog tela, dok neki misle da se radi o razočaranju birača prvim slabim rezultatima koje je vlada premijera Aljbina Kurtija i lidera Samoopredeljenja postigla.

Dopisnica N1 kaže da je najveća opasnost po Kurtija da Samoopredeljenje izgubi glavni grad Prištinu, što bi moglo da otvori pitanja poverenja aktuelnoj vladi.

Prve preliminarne rezultate lokalnih izbora na Kosovu Centralna izborna komisija (CIK) trebalo bi da objavi oko 21 čas.

Prema CIK-u pravo glasa na izborima ima 1.260.571 građanin, koji na 1.638 glasačkih mesta bira 21 gradonačelnika među 42 kandidata.

Povezane vesti:

Glasa se za gradonačelnike u opštinama Đakovica, Glogovac, Gnjilane, Dragaš, Istok, Kačanik, Klina, Kosovo Polje, Kamenica, Obilić, Orahovac, Podujevo, Prizren, Štimlje, Vitina, Vučitrn, Mališevo, Junik, Mamuša i Klokot.

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da se današnjim izborima pokazuje zrelost društva i da će se svi državni organi brinuti da proces protekne bez incidenata.

Izrazio je nadu da će veliki broj ljudi izaći na birališta i poručio „neka najbolji pobedi“.

O bezbednosti izbora brinulo je oko 1.500 pripadnika Policije Kosova, 50 tužilaca i dovoljan broj sudija koji će reagovati u slučaju da bude nepoštovanja zakonskih rešenja vezana za izbore.

Izbore je pratilo 10.510 posmatrača.

Koalicija nevladinih organizacija „Koalicija na delu“ koja je sa 91 posmatračem pratila izbore saopštila je da uprkos jakoj konkurenciji kandidata koji su u drugom krugu, podaci sa terena pokazuju da u blizini biračkih mesta u 98 odsto slučajeva nije bilo postavljanja plakata političkih subjekata ili kandidata.

Kako je saopšteno u prvom krugu lokalnih izbora, oko jedna četvrtina biračkih mesta i dalje je nedostupna osobama sa fizičkim invaliditetom.

Komentari (4)

Vidi sve komentare