Još jedan optužni predlog protiv Papića: Sprečio hapšenje trgovca narkoticima

Vesti 19. jul 202212:35 > 12:41 14 komentara
Tanjug/ Dragan Kujundžić

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu podnelo je danas sudu optužni predlog protiv Gorana Papića i Branislava Pandura, zbog sumnje da su u noći između 11. i 12. septembra 2020. godine, kao starešine u Službi za borbu protiv organizovanog kriminla (SBPOK) MUP-a Srbije, iskorišćavanjem svojih službenih položaja, sprečili hapšenje i procesuiranje pripadnika kriminalne grupe N.K.

Papiću se optužnim predlogom na teret stavlja krivično delo trgovina uticajem, a Panduru zloupotreba službenog položaja, saopšteno je iz Višeg javnog tužilaštva.

Povezane vesti

Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović ukazao je da je ovo drugi optužni akt protiv okrivljenog Gorana Papića koji sudu podnosi Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije ovog tužilaštva.

Tim povodom je poručio da je tužilaštvo odlučno u razotkrivanju nezakonitosti i korupcije u radu pojedinih pripadnika policije, kojoj je osnovna uloga da građane štiti od kriminala, a ne da se njime sama bavi.

“Nema tolerancije za pojedince koji vrše krivična dela, krijući se iza službene legitimacije policije. Policija treba da čuva građane od kriminalaca, a ne kriminalce”, istakao je Stefanović.

Papić se sumnjiči da je u noći privođenja N.K. u SBPOK, pod sumnjom da se bavi prodajom narkotika, uticao na svoje podređene da se N.K. pusti na slobodu, navodeći da ga poznaje od ranije i da je privedeni samo majstor kod kojeg on popravlja kola, iako je znao da je N.K. lice za koje su postojala operativna saznanja da je član kriminalne grupe koja se u dužem periodu bavi prodajom narkotika.

Branislav Pandur je iskoristio svoj položaj i pozvao dežurnog zamenika Višeg javnog tužioca u Beogradu kojem je rekao neistinitu informaciju da je N.K. “pod merama” Tužilaštva za organizovani kriminal i da bi njegovim zadržavanjem bila upropašćena operativna obrada SBPOK, iako je znao da to nije tačno.

Na taj način okrivljeni su N.K. pribavili korist tako što su sprečili da mu se odredi zadržavanje do 48 sati, kao i da mu se vrate prethodno oduzeti predmeti – pa su tako onemogućili veštačenje sadržaja mobilnih telefona, pretres vozila i DNK veštačenje oduzetog novca i veštačenje prisustva opojnih droga na novcu.

Podsećamo da se prvim optužnim aktom Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Goran Papić tereti za krivično delo trgovina uticajem, zbog sumnje da je 15. aprila 2020. godine, koristeći svoj položaj rukovodioca u SBPOK-u, posredovao da se ne izvrši službena radnja koja bi se morala izvršiti, odnosno zahtevao od tadašnjeg rukovodioca Policijske uprave za grad Beograd da se Marku Miljkoviću odmah, bez provera, vrati blindirano vozilo koje je od njega tada privremeno oduzeto. Istog dana vozilo je vraćeno Miljkoviću.

U tom predmetu završne reči na suđenju zakazane su 15. avgust, nakon čega će sud izreći prvostepenu presudu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare