Društvo bez dijaloga, ali s ministarstvom: Čemu služi tako tiho i lepo na papiru?

Vesti 03. dec 202320:41 0 komentara

U društvu u kome su za drugo mišljenje zatvorene sale i nacionalne frekvencije, u kome vrh vlasti na najpogrdniji način komunicira sa neistomišljenicima postoji to ministarstvo koje bi upravo trebalo da radi na uspostavljanju dijaloga. To što imamo na papiru i poseban resor, a da stvarnog dijaloga nema za javnost i nevladin sektor je samo pokušaj da se pred Evropom zamaskira realno stanje.

Komunikacija nedostojna jednog funkcionera koji se na najpogrdniji način obraća građanima.

Na ivici tuče u najvišem zakonodavnom domu. U kome je zakletvu, u vladi Ane Brnabić položio i Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava kao i društveni dijalog.

Kao i većina njegovih kolega u javnosti za 14 meseci rada bio je malo vidljiv.

„Ja se bojim da je to ministarstvo još jedna fasadna ustanova. Mi sve ustanove imamo, ali kao fasade tako da ni ono ne funkcioniše onako kako bi trebalo da funkcioniše“, kaže za N1 sociolog Đokica Jovanović.

A važno je da na papiru postoji. A čemu to služi, ako ne radi?

„Uspostavljanje tog ministarstva jeste bio pokušaj da se demonstrira volja od strane vlasti da se radi nešto na prevazilaženju polarizacije koja postoji u našem društvu“, kaže Bojana Selaković iz Nacionalnog konventa o EU.

I sve se završilo na pokušajima, recimo unutrašnjeg dijaloga o Kosovu ili onog o izbornim uslovima sa opozicijom. Bez rezultata. Sam ministar u javnim nastupima, poziva na solidarnost, na zdravo društvo u kome nema privilegovanih, u kome postoji nulta tolerancija za diskriminaciju. Međutim…

„Taj suštinski odnos prema dijalogu nabolje se vidi u svim onim drugim segmentima kao što je rad parlamenta, mediji, gde postoji vrlo jasna potreba kod onih koji imaju moć trenutno, koji su najodgovorniji za stanje u našem društvu da uguše svaki drugačiji glas, svaki različit glas“, napominje Bojana Selaković.

Ipak, lepo izgleda i zvuči za Evropu – naročito to što su politički predstavnici Hrvata uključeni u procese odlučivanja u Srbiji.

„Ministarstvo za tišinu, za umanjivanje ili za amortizovanje dubokog društvenog nezadovoljstva. Ne mislim samo na partijsko političko. Mislim na društveno nezadovoljstvo koje je mnogo dublje nego što i političke partije mogu da artikulišu“, objašnjava sociolog Jovanović.

Iz ugla bivše i prve ministarke ovog resora, slika i nije toliko loša…

„Moj odgovor svima koji su najčešće bez ikakvih činjenica imali stav u javnosti da to sve ničemu ne koristi bio je i biće: Vaše pravo na stav, promenićete ga kada Vi o tom odlučite. Jer bez dijaloga nema ni demokratije ni razvoja društva. Što kasnije to ljudi prihvate, to više nepotrebnih problema zbog prezira prema dijalogu čeka ljude spremne da u dijalogu učestvuju“, kazala je Gordana Čomić.

Pokušaj našeg dijaloga sa aktuelnim ministrom ostao je bez uspeha. Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini usred je preizborne kampanje.

Njegov novi angažman u Nemanjinoj 11 manje će čini se zavisiti od urađenog, a više od utiska koji srpska vlast želi da ostvari u evropskim krugovima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!