Društvo Koraci: Privatno obezbeđenje presreće građane koji šetaju Fruškom gorom

Vesti 31. avg 202221:19 37 komentara
Fruška gora
Shutterstock/ilustracija

Kod izvora "Neven" na Fruškoj gori pripadnici privatnog obezbeđenja firme Galens presreli su predsednika društva "Koraci" Marka Oljaču i aktivistu Petra Holika dok su šetali javnim putem i planinarskim stazama u nacionalnim parku, saopštilo je društvo "Koraci".

„Dva muškarca srednjih godina u Toyoti RAV 4, očigledno u vlasništvu suvlasnice Galensa Sanje Petrić, pokušali su da zastraše aktiviste. Izvor „Neven“ i brdo Kesten su od ranije poznati javnosti zbog nezakonitog pregrađivanja i ograđivanja javnog puta i planinarskih staza u nacionalnom parku Fruška gora, a sve po nezakonitom rešenju o postavljanju ograde koje je izdao Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Nakon kraće rasprave sa pripadnicima obezbeđenja, aktivisti su nastavili da hodaju padinom do brda Kesten, budući da je i taj javni put ograđen i nedostupan kako građanima tako i životinjama. Na povratku ka parkingu manastira Rakovac, ista lica sa istim automobilom su opet krenula ka aktivistima. Na kraju šumske staze, a ispred ulaza na posed, gde bračni par Petrić gradi turistički kompleks od 8.000 m2, put je bio blokiran sa nekoliko automobila, koji nisu bili tu kada su aktivisti krenuli ka izvoru Neven. Pored automobila, aktiviste je sačekala i policija koja je došla po prijavi građana, odnosno radnika privatnog obezbeđenja firme Galens, kako bi ih legitimisala i upozorila da je fotografisanje privatnog poseda krivično delo“, navodi se u saopštenju.

Građani i aktivisti se brinu i pitaju zašto ih u nacionalnom parku Fruška gora presreće i zastrašuje privatno obezbeđenje, dodaju iz društva „Koraci“.

„Po kom osnovu policija legitimiše građane dok šetaju javnim putem i planinarskom stazom i tom prilikom im daje netačne informacije koje za cilj imaju takođe zastrašivanje i maltretiranje građana kao što se to desilo danas kada su policajci aktivistima rekli kako je fotografisanje privatnih poseda krivično delo, što je netačno. Zašto policija nije reagovala što se motorno vozilo protivzakonito kreće šumom, a pritom su negirali da su pomenuti džip videli kako silazi sa šumske staze, budući da je isto vozilo na drugi put izašlo minut pre aktivista? Takođe, pitamo MUP zašto ne štiti ustavno pravo građana na slobodu kretanja, koje je u ovom slučaju garantovano i članom 58. i 59. Zakona o zaštiti prirode. Dalje se pitamo, zašto policija ne štiti prava građana, već interese privatne firme?“, saopštili su.

Iz „Koraka“ navode da podsećaju javnost i nadležne institucije da se bilo koji nacionalni park ne sme ograđivati, a da se preko svakog privatnog poseda mora obezbediti prohodnost ljudi i životinja i zahtevaju hitnu rekaciju nadležnih inspekcija, institucija i MUP-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare