Društvo psihologa: Zakon o istopolnim zajednicama donosi dobrobit LGBTIQ osobama

Vesti 05. apr 202115:171 komentar
Izvor: Shutterstcok

Društvo psihologa Srbije saopštilo je da podržava usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama.

Pravno regulisanje istopolnih zajednica donosi direktne psihološke dobrobiti LGBTIQ osobama i njihovim porodicama, zbog čega Društvo psihologa Srbije, na predlog Sekcije za psihologiju seksualne orijentacije i rodnu različitost, snažno podržava usvajanje Zakona o istopolnim zajednicama.

Pravna nevidljivost istopolnih zajednica sprečava parove da ostvare prava vezana za nasleđivanje, izdržavanje, obaveštavanje o medicinskom stanju, posetama u bolnici i medicinskim odlukama u slučaju bolesti, regulisanje prava raspodele imovine u slučaju rastanka, mogućnost ostvarivanja zdravstvenog osiguranja preko partnera, nasleđivanje penzije partnera, organizovanje sahranjivanja i mnoga druga.

Porodice su ovim dovedene u neravnopravan položaj, a LGBTIQ osobe u situaciju produžene neizvesnosti usled nemogućnosti da planiraju budućnost i ostvare građanska prava.

Osećaj takve vrste nedostatka kontrole nad sopstvenim životom izuzetno nepovoljno utiče na svaku osobu, navodi se u saopštenju.

Donošenje Zakona o istopolnim zajednicama je samo jedan, ali značajan korak, ka tome da kao društvo, unapredimo uvažavanje i poštovanje LGBTIQ osoba i njihovih porodica, navodi Društvo psihologa.

Komentari

Vaš komentar